facebook

Защо светофарите са в жълт, зелен и червен цвят?

свтофари

Това, че за цветове на светофара са избрани червеният, жълтият и зеленият цвят е обусловено от две основни причини. Една от тях е в сферата на физиката, другата е в областта на психофизиологията на човека.

Цветовете действат по различен начин със своята изразителност.

Да вземем за пример обикновените стоманени врати. Светлите тонове и бои на вратата я правят да изглежда по-лека. Тъмният цвят, в това число оформянето в черен цвят, правят вратите да изглеждат по-масивни.

Изразителността на цветовете особено ярко се проявяват в рекламата.

Например, реклманите пана, имащи за цветове ярки слънчеви тонове привличат вниманието на човек далеч по-често, отколкото паната, оформени в меки тонове на синия или зеления цвят.

Що се отнася до светофара, там трябва да се обърне внимание на промяната в ситуацията при смяната на цветовете и затова е избран цвят, който има възбуждащо предупредително действие – говорим за жълтия цвят.

Често в природата червеният цвят за много живи същества е сигнал за намираща се наблизо опасност. А възможността пешеходец да се окаже в опасна ситуация е голяма за всички участници в движението, затова сигналът на червения цвят възбужда нервните центрове на водача и пешеходеца, сигнализирайки за близка опасност.

Трябва да отбележим, че точно тези три цвята се възприемат най-добре от човешките очи по своите физически параметри и дължината на присъщите им вълни.

Усещанеията за червения и зеления сигнал като сигнали за забрана трябва да бъдат ясно определени, без възможност да бъдат сбъркани. Което и става. Дори и далтонистите, които не разбират цветовете по тоналност, могат без грешка да реагират на червения или зеления цвят на светофара.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account