facebook

Защо “Спартак М” са “месото”, а “Зенит” – бездомниците?

Спартак-Зенит

Двата непримирими съперника в руския футбол “Спартак Москва” и “Зенит” (Санкт Петербург) имат доста интересни прякори. Московчани са наричани “месото”, а за клуба от Петербург здраво е залепнало прозвището “бездомниците”. Откъде идва това?

През 1984 г. “Зенит”, тогава още Ленинград, за първи път в историята си става шампион по футбол в страната. Успехът на клуба в града на Нева се отпразнува по забележителен начин – все пак отборът най-накрая е достигнал най-голямата си цел.

В Ленинград били раздадени полиетиленови торбички с гордия надпис “Зенит – шампион!”. С тях се разхождали из града не само феновете на тима, но и, както тогава ги наричали, лица без определени занимания. В крайна сметка торбичките се скъсали и се озовали по сметищата. Така играчите на клуба получили прякора “бездомниците”.

А прозвището “месото” на отбора на Спартак има далеч по-голяма история. Прякорът бил лепнат на столичани през двайсетте години на миналия век. Тогава клубът все още не носел името на легендарния римски гладиатор, а се наричал «Пищевики» (работници в хранително-вкусовата промишленост). Това били времената на Нова икономическа политика (НЕП), предложена от Ленин, и отборът бил финансиран от кооператив на месарите.

Мнозина смятат, че своята роля изиграл и традиционния червено-бял екип на отбора. Дълго време спартаковци считали прозвището “месото” за обидно. Но през 2002 година младият нападател на клуба Димитър Съйчев смъква фланелката си, под която има потник с надпис: “Кои сме ние? Месото!” Постепенно и феновете започнали да се отнасят към прякора по-спокойно.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account