facebook

Защо такситата са жълти?

таксиметрова-кола

Всички сме свикнали, че фирменият цвят на такситата е жълтият. Откъде идва тази традиция?

Жълтият цвят на такситата дължим на предприемача Джон Хертц. Точно той с лека ръка боядисал колите в класическото жълто.

Но не всики мечти се сбъдват лесно. Така било и с Джон Хертц – роден в бедно семейство, имигрирал в САЩ от Европа, Хертц от дете мечтаел за спорта. Той искал да бъде спортен журналист, но животът му предложил съвсем друго поприще.

Хертц започнал да търгува с автомобили. И за да пребори суровата конкуренция, на него му дошла проста и оригинална идея – предлагал на клиентите, които искат да си купят нова кола, да им смъкне част от цената в замяна на техния стар автомобил.

Днес това е практика, възприета от повечето търговци. Но тогава си е било новост. А какво правел Хертц със старите автомобили? Боядисвал ги в жълто и ги ползвал като таксита! Точно така се появило първото обществено такси в САЩ под името Yellow Cab.

Жълтият цвят не бил избран просто така. По този начин жълтите коли се отличавали от другите, особено от класическия черен “Форд”, който тогава бил супер популярен (и напук на Хенри Форд, който в автобиографията си пише: “Всеки клиент може да има кола в цвят по свой избор, стига той да е черен“).

Така хората лесно разпознавали колите на Хертц по улиците. А и Yellow Cab изнесли активна рекламна кампания в пресата, като основното им послание било, че ако таксиджията закъснее повече от 10 минути, цялото пътуване ще бъде “за сметка на заведението”.

Пореден силен ход. Жълтите таксита бързо започнали да се разпространяват из всички щати.

Проведена била и друга рекламна кампания, която показвала предимствата на таксиметровия превоз пред обикновения транспорт (в това число и личния) – “Сега можете да прекарате целия ден в движение”. Извикайте си такси, отидете до нужната точка и напред! Без да ви се налага да мислите за паркиране.

Така жълтото станало класически цвят за такситата по цял свят, включително и у нас…

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account