facebook

Защо текилата се пие със сол и лимон?

 

шот-текила-с-лимон

Многогодишното растение агаве принадлежи към семейството на лилиите, макар малцина да знаят това, защото всички мислят, че агаве произлиза от рода на кактусите. Причината навярно е, че видът на растението напомня на кактус.

Както признават учените, агавето се отглежда от хиляди години и то дори се използва в храната. Мексиканците са се научили да произвеждат от ферментиралия сок на агавето напитката текила.

Ритуалът на пиене на текила се прави по следния начин: върху външната част на китката между показалеца и палеца, която предварително сме намокрили със собствената си слюнка, изсипваме щипка сол  слагаме резен лимон или лайм. Преди да изпием текилата, облизваме солта, след което изпиваме алкохола и изяждаме парчето лимон.

Никоя друга спиртна напитка не се пие по такъв начин. Защо точно за текилата са измислили такъв ритуал?

Говорят, че пиенето на текила започнало по този начин, след като през 19 век в Мексико върлувала страшна грипна епидемия. Мексиканските лекари лекували болните от грип със своеобразното лекарство. Те препоръчвало да се пие текила със сол и лимон.

Така ли е било наистина, вече никой не може да каже. Но една друга версия звучи по-правдоподобно – солта и лимонът променят своеобразния вкус и миризма на текилата и подчертават нейния оригинален вкус.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account