facebook

Защо ъглошлайфът в Русия се нарича “българка”?

жена с флекс

Ъглошлайфът, наричан още и флекс, в Русия носи повече от любопитното наименование “българка” (“болгарка”). Това е така, защото първите машини за рязане, които са се появили в СССР, били българско производство.

През 70-те години на миналия век съветският пазар е превзет от български ъглошлайфове, произведени в Ловеч под марката “Елтос”, затова и названието “болгарка”, освен в Русия, се е запазило и в други страни от бившия блок.

Заради тази словесна двусмислица в руската интернет степ могат да се прочетат на пръв поглед смущаващи съвети като този, че когато ползваш “българка”-та, покрай теб трябва да има колкото се може по-малко хора.

Усмивка буди и препоръката, че трябва да държиш “българка”-та здраво в ръцете си и при работа с нея да се концентрираш върху обработваемата повърхност, а да не мислиш как да не изтървеш инструмента си.

Руснаците по принцип имат навика да кръщават и куп други думи на националности. Например известен сорт местна ябълка се нарича “китайка”, защото листата ú наподобяват формата на традиционна китайска слива.

С името “испанка” пък станал известен грип от 1918-1919 г., заради който умрели над 100 млн. души от целия свят. Грипът бил кръстен така, защото испанското правителство първо обявило за епидемията.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account