facebook

За подсъзнанието, сънищата и фобиите

фантазия

Колко често не сме в състояние да управляваме нахлуващите емоции? Пороят от неконтролируеми желания. Дори не разбираме причините за нашите подбуди. Често осъзнаваме, че нещо ще ни навреди, но въпреки всичко го искаме и продължаваме да го правим. А баналните уговорки, случайните грешки, забравянето и объркването на имена? Чак е смешно.

Известен е случай, когато мъж, искащ да пътува до Питсбърг се обърнал към привлекателна касиерка с разкошна гръд: “Ако обичате, два билета до Цицбърг”. Той напълно не осъзнавал думите си, но внезапно породилата се страст разкрила скритите му желания.

Подбни ситуации се случват всеки ден. И далеч не ги възприемаме като куриоз. Що за “сив кардинал” ръководи речта ни и постъпките ни? Каква неведома сила владее тайните ни желания, мечти и страхове? Отговорът на този въпрос се опитал да даде известният австрийски психоаналитик Зигмунд Фройд.

Той започнал да изследва неведомата, безгранична, често неподдаваща се на здрава логика област на нашата личност – несъзнаваното. В грешките на речта, непредсказуемите действия, забравяния, той не виждал просто случайност, а цяла поредица от закономерности. Неговата теория сложила началото на цял отрасъл от психологията, която станала известна като психоанализа.

Психоанализата ни помага да разберем в по-голяма дълбочина природата на своята личност, неосъзнатите желания и по-качествено да изградим живота си, да установим отношения на доверие с хората. Теорията на психоанализата е много сложна, всеки последовател на Фройд изказал своя гледна точка за структурата на човешкия разум.

Достатъчно е да познаваме някои основни работи на нашия срамежлив другар – “подсъзнанието”. Ще се опитаме да разберем някои от тях.

Едно от проявленията на несъзнаваното са многобройните ни фобии. Психолозите преброяват около 500 фобии, от които страда всеки осми жител на планетата. Сред фобиите най-разпространени са такива като страх от високо, вода или затворени помещения, а има и екзотични като трискайдекафобия (страхот числото 13) или лейкофобия (страх от белия цвят).

Фобиите се отличават от обичайните страхове по това, че вторите имат напълно реално осъзната основа, а първите са често непонятни и се явяват един вид бягство от проблема. Докато човек се крие зад своята фобия, няма проблем. Едва когато човек реши да погледне отвъд тесните рамки на своя неосъзнат страх, го застигат проблемите и настойчиво се изисква разрешение.

Понякога е по-лесно да се скрием зад маските на фобиите, ако това не предизвиква сериозни житейски проблеми. Другата причина за появата на фобиите са детските ни преживявания. Породилите ги събития често се забравят, но силните емоционални впечатления оставят дълбоки следи в нашето подсъзнание и продължават да ни тревожат през целия ни живот.

Как да се преборим с натрапчивите страхове? Първо, спрете да се криете от проблемите, изискващи решения, ако има такива.

Второ, можете да визуализирате ситуациите, предизвикващи страх. Пускаме, че ви е страх от тясната кабина на асансьора. Легнете, отпуснете се, пуснете си любимата си музика и си представете себе си в асансьора, украсен с любимите ви цветя или стоейки до вашите любими хора. Почувствайте радостта и хармонията, пренапишете отново отношенията ви с тясната кабинка. Следващия път, когато влезете в асансьора, няма да изпитвате изминалите страхове.

Трето, можете да си представите фобията във вид на въздушен балон, който се надува все повече и повече, добива огромни размери, спуква се и изчезва завинаги. Или вашият страх, нарисуван на асфалт, а вие наблюдавате как топлият есенен дъжд го отмива, отнасяйки го в канавката.

Варианти много. Вие си изберете. Помнете, че всеки страх е само вашето отношения към определената ситуация. Вие сте го създали и е във вашите сили да го разрушите.

Сънувам, виждам право през вас

Много често подсъзнателното напомня за себе си в сънищата ни. Именно по време на сън ни посещават потиснатите желания и скритите тревоги. Сънят, подобно на факла, осветяват далечните ъгълчета на разума ни, които е невъзможно да бъдат забелязани в съвременния бърз ритъм на живот. Понякога сънят е само изход от нашите тайни страсти, но понякога сънят ни предупреждава за грешки.

Имало такъв случай. Един мъж се объркал в отношенията си с една много симпатична жена. Присънило му се как изкачва планина. По средата на своя път той неочаквано напуснал приятелите си, за да се полюбува на прекрасна рози и да се наслади на аромата й. Навеждайки се към нея, разбрал, че земята, върху която расте цветето, мирише на оборска тор. А след това се подхлъзнал и едва не паднал от ръба на скалата. В то момент мъжът се събудил и разбрал смисъла на предупреждението.

Сънищата до днес са предмет на дискусии между учените. Те твърдят, че по време на нощния отдих мозъкът ни е зает само с преработката на дневната информация, другите виждат в сънищата ключ към разрешаването на психологически проблеми, трети се опитват да намерят в съня предзнаменования за бъдещето, четвърти използват съня за осъзнати нощни пътешествия. Вероятно всеки е прав за себе си.

Това, на което иска да ви обърне внимание Webmiastoto: важно е да не придавате твърде голямо значение на всеки сън, но да умеете да избирате тези, които откриват вратите в потайния свят на нашето подсъзнание. Тогава подсъзнателното ще става все повече и повече осъзнато и по-добре ще разбираме себе си.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account