facebook

За ползите от плуването

плувец

Снимка: pixabay.com

Плуването е наистина универсален и чудесен спорт. Той е подходящ за всички възрасти, укрепва мускулите, а и лекува някои заболявания. Ето кратък списък с ползите от плуването:

1. По време на плуването работят практически всички твои мускули. Не трябва отделно да тренираш ръцете, след това краката, след това пресата, гърба, гърдите… Ти плуваш, а този процес включва цялото тяло. Всеки мускул получава такова натоварване, каквото е необходимо, оттам е и хармонично развитата мускулатура на професионалните плувци.

2. Плуването е отлично средство за профилактика на болежки и заболявания на гръбначния стълб и на целия опорно-двигателен апарта. Малките мускули близо до гръбначния стълб се отпускат и така намаляват натоварването върху него. Това позволява да се избегне остеохондроза, да се формира правилна стойка.

3. Сърдечно-съдовата система също ще ти бъде благодарна. Плуването е чудесна кардио тренировка, при това доволно щадяща.

4. За да плуваш добре, трябва да дишаш правилно и дълбоко. Вследствие се зарежда и дихателната система, увеличава се вентилацията на белите дробове, разширява се гръдния кош.

5. Разликите в температурата каляват организма, подобряват имунната система, което значи сбогом на хремите и прочие простуди.

6. И разбира се, борбата с излишните килограм – къде без нея. Плуването е достатъчно енергийно занимание и изгаря не по-малко калории, отколкото бягането и работата с дъмпелите. Освен това при плуването отсъства травматичното натоварване върху ставите и гръбнака, което е особено важно за хората с излишно тегло.

7.  Още един бич на съвремието е стресът. Е, плуването го сваля отлично. Водата “отмива” от теб всичко негативно и те дарява със свежест, бодрост, като те зарежда с енергия. Плуването повишава работоспособността и способства за хубав сън. След басейна ще спите като бебе…

8. Упражненията във вода подобряват кръвообращението, привеждат кръвното в норма.

9. И накрая, плуването си е просто удоволствие. Съгласете се, че е приятно да се гмурнете във водата и да се наслаждавате на процеса. Водата помага да се отпуснете, защото тялото не прегрява и не се поти.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account