facebook

Златните правила на фитнес тренировката

фитнес снимка

Източник: pixabay.com

Просто да отидеш до залата или на стадиона е унило, малко ефективно и не звучи добре. Сега на мода е да се ходи на фитнес ПО ПРАВИЛАТА. По какви правила, ще попитате? По златните! И така, представяме ви някои от златните правила на фитнес тренировката:

1. Заниманията трябва да имат ясна цел. Не просто да “отслабнете за лятото”, а конкретно – “да смалите размера на талията с 10 сантиметра до 9 май”. По-добре е да разделите голямата цел на няколко етапа – 3 сантиметра през февруари, 3 през април и т.н. Тогава ще стане ясно колко стремително се приближавате към желания резултат и на прав път ли сте.

Вашият час Х може да бъде отпуската, рожден ден или сватба. Гответе се за събитието с хъса на спортист, който се готви за Олимпиада. Андрю Кастор, треньор и професонален бегач казва, че ако увеличите натоварването всяка седмица с 5-10 % след един месец няма да можете да се познаете в огледалото (разбира се, в добрия смисъл). Покорявайки една височина след друга, няма и да забележите как достигате идеала.

2. Загрявката е всичко. Ленивото загряване в продължение на 10 минути преди тренировка не бива да се счита за пълноценна подготовка към сериозните упражнения.

Същността на загрявката е да се насищат мускулите с кръв, да ги загрява и да ги направи по-гъвкави” казва Том Холанд, инструктор по физикална терапия. “Подготвените мускулни влакна са по-склонни да растат и по-малко да се контузват.”

Смисълът на загрявката е да изпълните мускулите с кръв, да избегнете увреждането на мускулните влакна и да увеличите техния размер. Как да загрявате ефективно? С помощта на активни упражнения, ускоряващи пулса – скачане на въже, бягане на място, напади и т.н.

Днешната загрявка е редно да бъде една четвърт от тренировката.

3. Тялото се нуждае от промяна! Специалистите препоръчват да не се фокусирате върху един спорт – винаги трябва да внасяте разнообрази в тренировъчния график, в противен случай тялото ще свикне с повтарящия се стрес и ефектът ще стане минимален.

“Дори ако се занимавате с конкретен вид спорт (тенис, бягане, плуване), не се ограничавайте само с него – съветва треньорът по джогинг на звездите Андрю Кастор. – Тренировката трябва да бъде не само комплексна, но и разнообразна”.

Разнообразявайте упражненията и уредите през няколко месеца, стресирайте се!

фитнес протеин

Източник: pixabay.com

4. Не се отказвайте от храната! Да седите на диета и да прекарате половината ден във фитнес залата е грешка. Тренировките се нуждаят от гориво. Горивото е храната. Естествено, преценете внимателно порцията си, фокусирайте се върху протеиновите храни и пийте много вода!

Протеинът е строителният елемент на мускулите. Въпреки това, в никакъв случай не трябва да се отказвате от въглехидратите – това може само да има отрицателен ефект върху здравето. Идеалната пропорция е: две части протеини (месо, риба), една въглехидрати (хляб, картофи) и една фибри (зеленчуци). Задачата на зеленчуците не е само да разнообрази менюто, но и да спомогне за усвояването на белтъчините.

5. Почивайте си! Прекаленото трениране ще доведе до изтощение и загуба на сила, а не трябва. Когато тренирате, настъпват микроскопични мускулни разкъсвания и тяхното възстановяване трябва време и пълноценна почивка. Ако тренирате всеки ден без право на почивка, то изтощавате мускулите си и не им позволявате да растат. Така че отдихът не е награда за вашата феноменална воля, а част от спортната рутина.

фитнес модел

Източник: youtube.com

Наливаме масло в огъня

Упоритите тренировки ще ви донесат по-бързо плодове, ако спазвате няколко полезни навика:

• Аеробните упражнения е винаги по-добре да се правят след анаеробните. Тоест започваме с “железата” и след това бягаме на пътечката.

• Две минути контрастен душ са достатъчни, за да разпръснат млечната киселина в мускулите и да намалят болката след физическите упражнения.

• 80 % от хормоните, отговарящи за възстановяването и растежа на мускулите, се произвеждат по време на сън. Ако спите по-малко от седем часа на ден, резултатът няма да оправдае усилията ви.

• След тренировка задължително трябва да се яде. Оптималният вариант – пилешко филе със задушени зеленчуци. Доза протеин на прах също ще ви свърши работа.

И най-важното златно неписано правило – по-добре се консултирайте със специалист, отколкото да разчитате на самостоятелни действия.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account