facebook

Известни загадки с логично обяснение

Всички ние обичаме загадките. И макар че ни е интересно да четем за нови непонятни случаи, не по-малко интересно е да четем за тяхното разгадаване или за рационалното им обяснение.

Лицето на Марс

лицето на МАрс

Преди време областта от планетата Марс, наречена Кидония, привлече голямо внимание, тъй като един от хълмовете в региона наподобяваше на човешко лице. Този район е бил заснет първо от орбиталната сонда ”Викинг-1” през 1975г. и всички били учудени защо на едно от изображенията се виждал хълм, приличащ на човешко лице. Отначало учените приели това като игра на светлини и сенки, но на друга снимка също се виждало човешко лице. Някои приели, че Лицето е част от отдавна изчезнала марсианска цивилизация. През 2003г. след дълги изследвания било открито, че хълмът бил образуван от шелфове и свлечени пластове земя, а лице от по-близко разстояние не се забелязвало.

 

“Мария Челесте”

Мария Челесте

”Мария Челесте” е кораб, намерен на дрейф, без екипаж на борда с оставено топло ядене и палуба с пирографирани странни кръгове. Звучи интригуващо, но истината е повече от скучна. Хората, намерили кораба, видeли следи от спешното изнасяне на екипажа. Те също така забелязали, чот кораба се издават странни звуци. Истината е навярно, че капитанът разбрал че корабът потъва и го е напуснал бързо заедно с екипажа си.

 

Бермудският триъгълник

Бермудският триъгълник

Бермудският триъгълник е област в Атлантически океан, където са се разбивали или изчезвали безследно много кораби и самолети. Само че много от тях не са били в самия Бермудски триъгълник, а броят на изчезванията и катастрофите не е толкова необичаен за област с такива размери. Тези истории в по-голямата си част са съчинени от пресата и писатели, търсещи слава.

 

Календарът на маите

Календарът на маите

Календарът на маите свършва през 2012г. и се създаде истерия, че той предрича края на света. Но светът не изчезна! Защо? Защото на календара на маите трябва да се гледа като на одометър. Когато цифрите достигнат нула, той започва да отчита отново. И така – загадка няма!

 

Чудовището от Лох Нес

чудовището от лох нес

Както се твърди, чудовището от Лох Нес прилича на плезиозаввър, останал още от епохата на динозаврите. Гледали са го и със сонарни устойства, има и фотографии, на които се вижда нещо, което уж потвърждава неговото съществуване. Но тук липсва здравият смисъл. Историята на чудовището от Лох Нес съществува повече от 1500г. Излиза, че това чудовище е много древно. Разбира се, би могло да има и потомство, но това би означавало да не е едно, а няколко. А и защо тогава няма конкретни доказателства? Ясна снимка? Труп на животно? Няма нищо друго, само поток от туристи.

 

Птиците на Хичкок

птиците на Хичкок

В трилъра си “Птиците” Хичкок показа, че пернатите могат да са кошмар не само за статуите, но и за хората. Историята за птици, които нападат жителите на малък град, всъщност е вдъхновена от реална случка в намиращия се в Калифорния град Санта Краус. Една августовска нощ през 1961 г. шокиращо и най-неочаквано стотици морски птици започнали да се удрят и блъскат в стените и прозорците на къщите. Уплашените жители наизлезли навън с факли в ръце, но светлината само подразнила развилнелите се пернати и хората били принудени да се приберат в домовете си. На сутринта градът осъмнал с десетки мъртви птици.

Каква била причината тези създания така да се разгневят и да си причинят нелогичното масово самоубийство? Години по-късно изследователи открили аналогичен случай  с дезориантирани пеликани от 1991 г, като по странна случайност пеликаните били в същия калифорнийски регион. Накрая се оказало, че причина за дезориентацията на птиците била планктон, произвеждащ токсини. Този планктон бил открит в големи количества умрели риби край калифорнийския бряг. Птиците изяждали тези риби, а поетите токсини им причинявали конвулсии, агония и смърт.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account