facebook

Известни исторически митове, които са пълна измишльотина

Една небивалица, повторена 100 пъти и споделена във фейсбук, автоматично става истина. Ето някои популярни митове, които се оказва, че не са много верни:

Ева изяла ябълката

Ева ябълка

Ева оскубнала “забранения плод” от Дървото на познанието в Едемската градина и така лишила, нас, нейните деца, от живот в рая и от удобството да ходим без дрехи. Окей, така да е, но къде видяхте, че този “забранен плод” е точно ябълката? Никъде в Библията не пише такова нещо. Разбира се, може да е ябълка, обаче по същата логика може и да е манго, кайсия, касис или сладък тамаринд. Но клеймото “забранен” получила само невинната ябълка.

Уолт Дисни е нарисувал Мики Маус

първият Мики маус

Смята се, че най-известният мишок в света е нарисуван именно от Уолт Дисни, но това не е така. Дисни е работел усилено по създаването на образа на Мики Маус, но анимационният герой всъщност е нарисуван от аниматор номер 1 на студиото Уб Айуъркс. Той бил известен с изключително бързото си рисуване. Първият филм за Мики (за него трябвало да се правят по над 700 рисунки на ден) е създаден само за две седмици. По-късно, когато се появили озвучените мултифилми, Уолт Дисни все пак се реабилитирал – именно неговият глас озвучавал Мики Маус.

Мария Антоанета била казала “Като няма хляб, яжте пасти”

Мария Антоанета

През 1766 година Жан Жак Русо пише за едно събитие, което се е случило 25 години по-рано. Когато Мария Антоанета научила, че във Франция хората нямат достатъчно хляб, тя им предложила да ядат пасти. Проблемът е, че по това време Мария Антоанета е едва на 11 и е все още в родната си Австрия. Най-вероятно тези думи са разпространени от революционните пропагандисти , за да покажат колко далеч от народа са хората, които ги управляват.

Наполеон е бил нисък

Наполеон Бонапарт

Мнозина вярват, че прекомерните амбиции на Наполеон са нещо като компенсация за ниския му ръст. В действителност размерът на “Малкия ефрейтор” е бил 5 фута и 7 инча (168 см), което е по-високо от средната височина на французите по онова време. Тогава защо го наричали “Малкия ефрейтор”? Това е закачка за незначителния му военен чин. По-късно Наполеон станал император, но прозвището му си останало.

Магелан е обиколил света

Фернандо Магелан

Всеки знае две неща за Магелан: че е обиколил света и че е убит във Филипините. Едното изключва другото. Истината е, че Магелан е изминал половината път – пътешествието довършил неговия заместник Хуан Себастиан Елкано.

Капитан Кук открил Австралия

капитан Джеймс Кук

Много преди 1770 година, когато Кук акостира на бреговете на Австралия, тук са били холандците Абел Тасман и Дирк Хартог, както и английският пират Уилям Дампир. Единственото, заради което Кук може да се нарече “откривател” на Австралия, че той е открил нови земи, които по-късно стават повод за идването на бели заселници тук.

Едисон е изобретил електрическата крушка

Томас Едисон

Хиляди патенти са достатъчен повод да наречем Едисон велик изобретател. Но повечето от неговите изобретения са измислени от неизвестни сътрудници на неговата лаборатория. Освен това, четири десетилетия преди Томас Едисон да се роди, първи стъпки към създаване на електрическа крушка прави сър Хъмфри Дейви, който при експеримент пуска електрически ток през платинена нишка. Неговата крушка обаче можела да гори само 12 часа, затова Едисон трябвало да намери подходящ материал за нишката, за да може крушката да работи през цялото време. Да, той я е доразвил, но не я е открил.

Колумб доказал, че Земята е кръгла

Христофор Колумб

Съдейки по книгата на Ървинг Уошингтън, това е било така – всички си мислели, че Земята е плоска, но Колумб бил убеден в друго. Реално, от 4-ти век пр. н. е. не са били много тия, които си мислели, че Земята е плоска като палачинка. Колумб пък е нямало как да докаже, че Земята е кръгла, защото самият той не е вярвал в това. Всъщност, пътешественикът е смятал, че планетата ни има крушовидна форма.

Още по темата: Да разбием клишетата

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account