facebook

Изгубените знания

лондонското метро

Снимка: en.wikipedia.org

В началото на 70-те години лондонското метро се сблъскало с неочакван проблем – изведнъж рязко се повишило износването на релсите и наличният състав. Вагоните започнали да излизат от строя. Било предприето сериозно инженерно разследване, за да се види какво се случва.

Инженерите започнали да анализират възникналите проблеми и след известно време отишли при ръководството и разказали, че всичко е заради смъртта на един-единствен човек – неговото име било Джон Смит.

Работата била в това, че при строежа на метрото много собственици на частна собственост били против това подземията да минават под тяхната земя. Затова в метрото има много завои.

Затова при строителството било решено да се използват специални смазочни пистолети – те намалявали триенето при завиване. И точно тях обслужвал Джон Смит. Но проблемът бил в това, че той започнал да работи на 15 години и работил почти 75 години. Смит бил единственият за цялото лондонско метро.

Той се справял отлично с работата си и за устройството на смазочните пистолети всички просто забравили – в метрото все пак има куп устройства и механизми.

***

Подобна история се случила с американската космическа програма “Аполо”, която била стартирана рпез 1961 г. Тя извърши;а истински технологичен подвиг – шест успешни кацания на астронавти на Луната. Никой н повторил това постижение – хората никога вече не се приземили на друг астрономичен обект.

А след това програмата била закрита. Това било голяма трагедия за десетки хиляди специалисти. А неотдавна амеиканците решили да възстановят цялата информация по лунната програма. И не могли – хората си били отишли и всичко било забравено завинаги.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account