facebook

Изобретателни начини, по които хората са преминавали Берлинската стена

Берлинската стена

Берлинската стена е отделяла Източна Германия от Западен Берлин и била укрепена със стражеви кули и кучета, ровове, сигнални ограждения под електрическо напрежение и дори с ивици от остри шипове. От 1961 до 1989 г. били правени многобройни опити за преминаване на държавната граница и само онези, които били надарени с нестандартно мислене и изобретателност, успявали да направят това по доста необичайни начини.

По въже

През 1963 г. цирковият акробат Хорст Клайн предприел един от най-дръзките опити за преминаване през стената. Благодарение на акробатичните си навици, Клайн, увиснал на ръце, се придвижвал по кабела за високо напрежение точно над главите на охраната, патрулираща територията. Така той изминал 30 метра, докато не пльоснал на земята – затова пък в Западен Берлин.

По стоманен кабел

През 1983 г. двама приятели Майкъл Бекер и Холгер Бетке стигнали още по-далече и разчитайки на закона за привличането, преминали границата по стоманен кабел. Те се качили на тавана на пететажен блок на източната страна на стената, а след това Холгер изстрелял от лък стрела с привързана към нея корда по посока към противоположната сграда в Западен Берлин. Техен съучастник от другата страна хванал стрелата с кордата, която се съединявала със стоманен кабел. Когато кабелът бил прикрепен към комин на западната страна, Бекер и Бетке с помощта на дървени ролки се „претъркаляли” във ФРГ.

Берлинската стена бягства

Без предно стъкло

Австрийският стругар Хайнц Майкснер също обичал да рискува и през 1963 година се приближил до пограничния контролно-пропускателен пункт „Чекпойнт Чарли” на взет под наем кабриолет „Остин Хили”. Странното било, че на колата липсвало предното стъкло, което Макснер предвидливо свалил (а също и скрил в багажника майка си). Когато охраната го помолила да се притисне до канавката за оглед, той рязко натиснал газта и се навел. Малкият му автомобил се промъкнал пред очите на учудените граничари направо под бариерата, разделяща Изтока от Запада.

С влак

През 1961 г. 27-годишният машинист на име Хари Детерлинг решил да пробие стената с „последния влак към свободата”, както го нарекъл той. Разбивайки укрепленията със скорост петдесет километра в час, Хари и останалите му пасажери благополучно пристигнали в района Шпандау в Западен Берлин. По-късно някои от пасажерите все пак решили да се върнат в Източен Берлин при семействата си. По мотиви за бягството на Хари Детерлинг бил заснет филмът „Пробив „Локомотив 234””.

Берлинската стена истории

На въздушен балон

Удивителното бягство, което през 1979 извършили механикът Ханс Стрелчик и каменарят Гюнтер Ветцел сякаш е слязло от страниците на комиксите. Обединявайки своето техническо ноу хау двамата приятели измайсторили въздушен балон от стари пропанови балони, а през това време жените им шиели калъф на аеростата от парчета брезент и стари чаршафи.

Когато свършили всички приготовления, двете семейни двойки заедно с децата си се понесли високо над Берлинската стена по пътя към свободата.

Във военна униформа

Все пак и много от онези, които охранявали Берлинската стена от тайни шпиони, нямали нищо против да избягат в Западната част на Берлин. Граничарите били в изгодно положение, тъй като можели свободно да минават границата, от което мнозина и се възползвали.

Най-известното бягство през стената било извършено през 1961 г. от граничаря Конрад Шуман, само три дни след завършването й. По това време стената представлявала временно заграждение от бодлива тел, високо осемдесет сантиметра, затова Шуман лесно успял да я прескочи. Снимка на летящия му скок се смята за една от емблематичните снимки на тема студена война. По-късно Шуман се настанил на югозапад от Бавария, където работел като оператор на машина.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account