facebook

Изразяването на чувствата в различните култури

племето масаи

Всички знаем, че целувката е свещен ритуал, който помага на двама души да се сближат не само физически, но и душевно. Някои от нас се целуват при среща или запознанство, но има хора и дори цели народи, които хич и не знаят що е то целувката…

Остров Тонга

На “Островите на дружбата”, както ги е кръстил Джеймс Кук, хората при среща взимат ръката на отсрещния човек и започва силно да я търка върху носа си или устата. Това е знак за голяяямо уважение.

Читатонг

Читатонг е град в Югоизточен Бангладеш, а хората живеещи там имат интересен ритуал при запознанство. В техния език няма понятие “целувка”, но пък има фраза “подуши ме”.

Нова Зеландия

През 50-те години на XX век били намерени записки на капитан Джеймс Кук от времето на неговите пътешествия. В бележките за Нова Зеландия е отбелязан следния факт: при среща диваците си хвърляли един на друг одеяла от листа и започвали силно да издават звуци, подобни на грухтене.

Островите Фуга

Папуасите и обикновените жители на островите Фуга във Филипините при здрависване винаги държат над главата си някакъв приятно ухаещ предмет.

Остров Сокотра

На остров Сокотра, разположен в Индийския океан край бреговете на Сомалия, при поздрав хората си целуват един на друг рамената и си пощипват пръстите.

Бирма

За бирманци най-важното между двама души е дишането. Те си дишат един на друг, като по този начин изразяват чувствата си.

Китай

Китайците си докосват носовете толкова често колкото ние се  здрависваме. Също така, много важна част от поздрава е, освен носа, да си докоснете и бузите.

Япония

В Япония целуването се смята за най-голяма грубост, точно затова там няма да видите никой да се целува. Дори в киното. В Япония целувката е разрешена само в един вид – двамата застават един срещу друг, на разстояние една крачка, покланят се и лекичко докосват устните си.

И да – никакви зинали усти, ако не искате да ви гледат лошо.

Коментари

0 Comments

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account