facebook

Интересни факти за Втората световна война

Втората световна война

Най-голямата и кръвопролитна война в историята на човечеството продължава 6 години и един ден. За начало на Втората световна война се смята нападението на Германия над Полша на 1 септември 1939 г., а за неин край се брои подписаната на 2 септември 1945 г. на борда на американския кораб “Мисури” безусловна капитулация на Япония – последният съюзник на нацистите. Ето още любопитни факти за военния пожар, който обхваща целия свят:

По време на Втората световна война Голямата джамия в Париж помогнала на много евреи да се спасят от преследването на нацистите: тук им били давани фалшиви мюсюлмански свидетелства за раждане.

Уинстън Чърчил загубил изборите през 1945 г., макар да бил спечелил войната.

През 1942 г. по време на бомбардировките над Ливърпул, проведени по заповед на фюрера, бил унищожен и район, в който се родил и известно време живял неговия племенник – Уилям Патрик Хитлер. През 1939 Уилям Патрик се мести от Великобритания в САЩ. През 1944 г. той се записва в американския флот, пламтящ от омраза към чичо си. По-късно си променя името на Стюарт Хюстън.

80% от всички мъже в Съветския съюз, родени през 1923 г., загинали по време на Втората световна война.

През Втората световна принцеса Елизабет (сегашната кралица на Обединеното кралство) служи като механик-водач на линейка. Нейната служба продължила 5 месеца.

През войната Япония пуснала над Китай бомба от заразени с бубонна чума плъхове. Това ентимологическо оръжие причинило епидемия, в резултат на която загинали между 440 и 550 хиляди души.

Страната с най-много жертви по време на Втората световна война е Русия, повече от 21 милиона души.

От 40 000 души, които служели на подводници, се върнали само 10 000.

През 1935 г. шотландският физик Робърт Уотсън Уот работи над “лъч на смъртта”, който може да унищожи вражески самолети с помощта на радио вълни. Неговият лъч на смъртта в крайна сметка се превръща в “радар” и “радиолокатор”.

Освен евреите и циганите, “Свидетелите на Йехова” също били преследвани и вкарвани в концентрационните лагери.

През войната хамбургерите в САЩ се наричали «Liberty Steaks», за да се избегне немското звучене на сандвича.

В съветската армия имало картечар на име Семьон Константинович Хитлер. Той бил евреин и се бил за СССР и дори получил медал ”За бойни заслуги”. Не е ясно това печатна грешка ли е или е направена нарочно.

По време на бомбардировките над Хирошима японският инженер Цутому Ямагути се намирал в този град, но в бомбоубежище. На следващия ден той се върнал в родния си град Нагазаки, но и там претърпял бомбардировка. Ямагути оцелял и след това събитие и починал чак през 2010 г. Той бил единственият, който преживял бомбардировките над Хирошима и Нагазаки (взети заедно).

Оказва се, че стотици евреи воювали на страната на нацистите, макар и не за Германия, а за Финландия. Тъй като Финландия била под влиянието на нацистка Германия, финландските евреи трябвало да се сражават за коалицията, ръководена от Хитлер. Финландия отказва да реши “еврейския въпрос” и оставя на своите евреи пълни права и свободи. Някои евреи дори получили немския Железен кръст, но отказали да приемат тази награда.

По време на Втората световна война в качеството на криптографи били използвани много индианци, защото техният език бил практически непознат и декриптирането му било много трудно.

По време на окупацията френската певица Едит Пиаф посещавала лагери за военнопленници на територията на Германия, където се снимала за спомен с пленените и немските офицери. След това в Париж лицата на военнопленниците били изрязвани и им били правени фалшиви документи. Пиаф посещавала повторно лагера и тайно носела тези паспорти, с които някои от заловените успели да избягат.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account