facebook

Интересни факти за заплатата

 

 

Заплата – свещена дума, която разтуптява сърцата ни някак си весело и безгрижно. Да научим любопитни факти за заплатите по света:

1. Оказва се, че има рейтинг за най-незаслужено високи заплати. Първото място в нея от много години се заема от агенти на недвижими имоти!

2. Известният капиталист Хенри Форд е останал завинаги в историята със свотие нетрадиционни постъпки. 11 години след основаването на своя автомобилен завод, един ден той УДВОИЛ заплатите на всичките си служители. След това самите работници започнали да си купуват автомобили Ford.

3. Веднъж работниците от фабриката на Томас Едисън започнали стачка с искане да им бъдат вдигнати заплатите. Великият изобретател постъпил просто – направил няколко изобретения, които направили труда на работниците абсолютно ненужен.

4. Най-малките заплати в света получават посланиците на добра воля на ООН. Гери Халиуел, Стинг, Елтън Джон, Майкъл Дъглас, Стиви Уондър, Графа получават символичната заплата от 1$ на година.

5. В Япония работодателят солидно увеличава заплатата на служителя, ако той има възможност да работи от дома си. Така работодателят икономисва от офисни помещения и оборудване на работното място.

6. Служителите на британските компании са получили законно право да се интересуват от нивото на заплатите на своите колеги. Работодателите са задължени да оповестяват цялата информация за заплатите на служителите си. Въпреки, че експертите се опасяват, че този закон може да влоши атмосферата в колектива.

7. Жените в Англия получават 17% по-малко от мъжете. В България процентите са 15 в полза на мъжете. Най-драстична е разликата в Естония – 30%.

8. Учените са изчислили, че най-доброто време да искате повишение на заплатата е в сряда. В сряда следобед, четирима от петима шефове предпочитат да обсъждат заплати, твърдят психолози въз основа на статическите данни.

9. В много европейски офиси и фирми, на стената виси плакат с надпис: “Помнете, че получавате заплатата си от клиентите!”

10. Веднъж шофьорите на автобуси в Хонг Конг поискали по-високи заплати. В противен случай заплашили, че няма да спазват правилата за движение! Местните власти се опасявали че това ще доведе до задръствания по и без това пренаселените улици. И вдигнали заплатите на водачите. 

11. Футболист на “Струмска слава” бе примамен от шефовете на тима да остане при тях срещу заплата от… 300 килограма картофи. Тъй като нямало пари, които да му се плащат, ръководителите прибегнали до тази необичайна съблазнителна оферта. Играчът приел и почерпил всичките си роднини и приятели с картофи.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account