facebook

Историята на салатата сельодка под шуба

сельодка под шуба

Предполага се, че автор на популярната руска салата сельодка (херинга) под шуба е търговецът Анастас Богомилов – собственик на популярни столови и ресторанти в Москва.

В революционното време посетителите на неговите заведение се напивали и започвали страстно да спорят за съдбините на родината и, естествено, наставали караници, които не можели да минат без чупене на чинии и сериозно увреждане на мебелите.

Тогава на Анастас в главата му дошла брилянтната идея да създаде народна салата, която да стане чудесно мезе и символ на обединение. Ястието било сервирано за първи път в навечерието на Нова година, 1919 г.

Главната съставка на салатата станала сельодката – любимият деликатес на пролетариите, към който Анастас добавил ред лук, ред картофи и моркови, а като завършек направил кървавочервено знаме, добавяйки слой цвекло.

За да не се забравя за враговете на съветите, към салатата била добавена и западната френска майонеза. Ефектът не закъснял и гостите започнали да мезят водката с тази проста, но много питателна и вкусна салата. А като следствие от доброто мезе караниците и боищата станали по-малко.

Било измислено и име на чудесната салата-мезе: “Шовинизъм и Упадък – Бойкот и Анатема” или съкратено “Ш.У.Б.А.” Впоследствие името на автора на рецептата на най-популярната и любима салата се забравило и мезето започнало да бъде наричано просто “Сельодка под шуба”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account