facebook

История за обувки, която промени отношението ми към живота

дамски обувки

Прабаба ми е останала вдовица на 27 години. И с две дъщери на ръце. А малкото ú момченце починало. Парите били много малко, живеело се трудно.

Заплатите били малки, трябвало да се живее много много постно. Да се пести и разумно да се харчат парите за домакинството. Тя така и правела. Така и живеела.

А после видяла в магазина тези обувки. Разкошни, модерни, лачени… И ги купила. Просто ú паснали на краката, като ръкавица. Пуснала си вкъщи грамофона и затанцувала: от две години не била танцувала. И две години водела пестелив живот, пресмятайки всяка стотинка, макар и да ú се е искало да си поживее.

Тя тъгувала по мъжа си и по момчето си. Обувките били много скъпи, наложило ú се да похарчи всичките си пари. И с ужас се замислила как ще оцелее сега с децата си и какво ще се случи утре.

Но не се случило нищо лошо. Взела пари назаем, тихичко си ги върнала, сипвала за себе си по малко супа, а месото давала на дъщерите си. Самата тя ядяла хляб и пиела топла вода – голяма работа, все пак имала обувки. С панделка!

Отишла в тези обувки на вечерен купон на познати, там в нея се влюбил директор на бирена фабрика, направил ú предложение и след година се омъжили. И заживяла много щастливо. И дъщерите били облечени и сити, и двете получили висше образование.

Въпреки войната и всички ужаси… но обувките, споменът за обувките били най-хубавият спомен! И на 90 години прабаба си спомнила за тези възхитителни обувки и се усмихнала, разказвайки в детайли този вълнуващ момент. Тя рядко се усмихвала: животът бил суров.

Ето какво си мисля: купувайте си това, което иска душата ви. Дори ако парите са малко. Вземете малко назаем, отложете покупката на  боя или градински инструменти. Или тоалетна чиния. Или друго маловажно.

Някои покупки могат да спасят живот и да променят съдбата, защото без тях нещата просто може да не се случат – без обувки с панделка. Все пак может да си ги позволите. И нещо интересно да произходи от това. И да танцувате на грамофона. И да се запознаете с някоя интересна личност. А после да разкажете на правнучката си за обувките. На 90 години. Усмихвайки се…

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account