facebook

Йерархията в мафията

семейството на Дон Корлеоне

Организационната структура на Коза ностра е повече от впечатляваща:

1. Capo di Tutti Capi (“Бос на босовете”) – главата на всички семейства. В момента има само един човек, който е смятан за човек на такава длъжност в сицилианската мафия – Матео Месина Денаро.

2. Capo di Capi Re – буквално “Крал-бос на всички босове”. Това е титла, присъждана в знак на уважение на “Бос на всички босове”, когато е в пенсионна възраст.

3. Capofamiglia – Дон – главата на семейството.

4. Consigliere (“Съветник”) – консултант на Дона. Реално няма власт, но Доновете по правило имат навика да се вслушват в съветите на своя конселиери и теоретично този човек може да прокара почти всяко свое решение.

5. Sotto Capo – заместник на Дона и реално вторият човек в семейството.

6. Capodecina, Caporigeme, Capo – и трите думи се отнасят за един и същи пост – капитанът на “мъжете на честта”, войникът на мафията. По правило, в подчинение на Capo са от 5 до 20 войника.

7. Uomini D’onore, Sgarrista, Soldato –”мъже на честта” или “войниците” на мафията, началната стъпка в мафиотската кариера.

8. Picciotto буквално, малък човек”. Към тази група се отнасят хора, които искат да станат част от Коза Ностра,  но все още не са приети в семейството.

9. Giovane D’Onore – юноши на честта. Приятели и поддръжници на мафията, които по правило не са с италианска кръв. В тази голяма група влизат корумпирани чиновници, полицаи, адвокати, банкери и всички други, които помагат на семейството да функционира.

Важно е да се отбележи, че Донът на семейството обикновено няма никакви дела с войниците и много рядко се свързва директно с капитаните. И със сигурност не нарежда никога нищо лично на изпълнителите. А изпълнителите (войниците на мафията) от своя страна, не знаят почти нищо конкретно нито за капитаните нито за делата на другите “подразделения”.

Така парите отиват към върха, а всички незаконни дейности са оставени на по-ниските нива на йерархията. Това е една от тайните на успеха на мафията – да се съберат доказателства срещу Дон е много трудно, защото технически той не се занимава с незаконна дейност. А заловените войници могат винаги да бъдат заменени без това да повлияе на фамилията като цяло.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account