facebook

Какво да правите, ако се загубите в гората

в гората

Първото чувство, което възниква у човек, ако се загуби в гората, е страх и паника. В този момент се покачва адреналина в кръвта и мозъкът напълно отказва да мисли логически. Важното в такава ситуация е да не се взимат прибързани действия и да се успокоите възможно най-бързо. И така, какво трябва да направите?

Повикайте помощ

Първо правило – не се движете спонтанно! По-добре останете на място. Ако имате телефон и обхват, то позвънете на спасителната служба и на някой близък човек (роднина). Трябва да ги предупредите да не ви звънят твърде често, тъй като батерията може да се изхаби много бързо. Можете периодично да изключвате телефона, за да икономисвате батерия.

Как да оцелеете в очакване на помощ

В гората най-добре употребявайте храната, която сте взели със себе си. Ако нямате провизии, то яжте само познатите ви ядки, плодове или гъби. Гъбите трябва задължително да се употребяват добре сварени в две води.

До водата в гората може да се доберете по пътеките на животните, тъй като тя протича в подножията на малки склонове. Мравките и пчелите обитават места недалеч от вода.

Ако не ви открият до вечерта, трябва да помислите място за настаняване. Трябва да намерите открито място – най-добре някоя поляна. От клонки може да си направите колиба, която да ви предпази в случай на дъжд.

Върху земята положете борови клонки, няма да ви дадат да измръзнете. Преди да се стъмни наберете повече сухи клонки и клечки, за да ви стигнат за цяла нощ. Запалете си огън, а по-добре няколко малки огньове.

Така спасителите ще ви открият по-лесно в тъмното. Около огъня посипете пясък, за да не се разпространи наоколо. Тази мярка ще ви защити, ако заспите до него. Изобщо, когато се отправяте в гората, задължително взимайте със себе си набор от предмети, необходими за оцеляване (на снимката долу).

какво е необходимо за гората

Ако нямате връзка с външния свят

Ако нямате възможност да повикате спасители, преди да отидете нанякъде се огледайте. Постарайте се да запомните от коя страна сте дошли. Възможно е наблизо да има пътека, познато дърво, река, ручей. Ако наблизо тече вода, то вървете по нейното течение, може да ви докара до хора. Като вариант, може да се покатерите на най-високото дърво и да огледате местността.

Важно е да знаете, че пътеки прокарват не само хората, но и животните. Можете да определите кой я е прокарал по върховете на храстите – ако те са посмачкани около пояса на възрастен човек, то пътеката е прокарана от горските обитатели. Тя може да ви доведе до вода.

Внимателно се вслушайте в окръжаващите звуци. Възможно е да дочуете викове, кучешки лай, шум на коли, работеща техника в поле или влак. Последните може да чуете дори да сте далеч от обекта, на разстояние 10 км. Постарайте се да определите от коя страна идват и вървете натам. Вечер чуваемостта се увеличава особено.

В тази ситуация могат да помогнат и миризмите. Ако във въздуха се усеща дим, движете се срещу вятъра. Можете да се ориентирате по линиите на електропроводите, движете се по тях. Рано или късно ще ви отведат в населено място.

Обърнете внимание на дърветата, кората на боровете и брезите от северната страна е по-тъмна, отколкото от южната. На стволовете на иглолистните дървета от южната страна има повече мъх. А мъхът и лишеите растат по-гъсто на север. Това ще ви помогне, ако умеете да се ориентирате по компас.

Всички препоръки в тази статия повишават шанса да оцелеете в гората, ако се загубите. Но за да не се случва това, ходете на поход със свирка, компас и в компанията на приятели и съмишленици.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account