facebook

Какво значат рисунките, които несъзнателно рисуваме

рисунки

Всеки от нас се е улавял как по време на скучни лекции или семинари, дълги съвещания, раздумки или телефонни разговори ръката ни сама започва да си чертае някакви фигурки и завъртулки. Те могат да бъдат обикновени кръгчета, квадратчета, странни човечета или каквото ни е на душа. Психолозите смятат, че механичните рисунки, които човек прави несъзнателно,  могат да разкрият много за неговия характер, отношенията му към живота или околните:

Кръгчета и пръстени

Кръгчетата, свързани едно с друго или нарисувани едно в друго, говорят за стремеж към търсене на връзка и съчувствие. “Самотен съм, чувствам се като изключен от външния свят”, сигнализират такива рисунки. Когато правим кръгчета върху листа, несъзнателно намекваме за това, че ни липсва приятелско рамо и внимание.

Квадратчета, ромбове и други геометрични фигури

Имате ясни цели и убеждения, почти никога не криете своето мнение, винаги сте настойчиви и упорити. Обикновено сте прекалено бдителни и внимателни, така че постарайте се да погледнете на нещата по-просто.

Спирали, окръжности или вълнисти линии

Не сте загрижени особено за чуждите проблеми или въобще не ви интересуват. Може би преживявате лека еможионална криза: въртите се в кръга на своите двусмислени емоционални преживявания. Сега трябва да внимавате за своето поведение, така че да не изригнете и да се скарате с околните.

Стрели

Toва е вектор, по който се ориентирате в живота. Ако стрелата сочи нагоре – съсредоточете се върху другите хора, ако е надолу – върху себе си. Ако стрелата е наляво – гледате в миналото, а надясно – погледът е към бъдещето.

Звездички

Искате да бъдете в центъра на вниманието, за вас е важно да бъдете ярки и винаги забележими. Но, ако звездичките ви са с твърде много лъчи или ги изобразявате отделно от нея, това може да свидетелства за депресивни чувства.

Кръстове

Възможно е да ви безпокои чувство за вина пред близък човек или проблем, за който самите вие се чувствате виновни.

Къщи и кутии

Симетричните фигури символизират любов към реда, склонност към планиране и изчисление. Тези рисунки казват: “Не мога да сбъркам лесно, знам точно какво искам, имам ясно цели и решително отстоявам своето мнение”.

Шахматна дъска

По всичко личи, сте изпаднали в много неприятно или затруднено положение. Ако такива изображения се появяват често, то, вероятно, страдате от скрити комплекси, свързани с невъзможността да разрешите някои ситуации или пък пък се намирате в търсене на себе си, своя житейски път, съмнявате се в правилността на своя живот.

Пчелни пити

Стремите се към хармония, към спокойствие, искате да подредите своя живот. А още по-вероятно е да си мислите за създаване на семейно гнездо.

Животни

Сегашните ви емоции могат прякода  зависят от животното, което се е появило върху вашата хартия. Ако е тигър или вълк – във вас е скрита агресия; ако е лисица – замислили сте някоя хитрост; заек или катеричка – имате нужда от грижа или закрила; лъв – чувствате превъзходство над всички. Когато постоянно рисувате едно и също животно, то по-скоро се сравняате с него, приписвате си неговите характеристики.

Човешки фигури

Ако са малки човечета, то най-вероятно се чувствате безпомощни или искате да избегнете някаква отговорност. Когато изобразявате човек схематично (клечка, клечка, кръгче – ето ти и човек) – то вашето емоционално състояние е нестабилно, искате да се скриете и да не допускате никого до себе си.

Лични подписи

Такива машинални рисунки са свойствени за суетни и егоцентрични натури. Изобилието от собствени подписи, машинално надраскани върху листа по време на разговор или мислене върху някой проблем, сигнализират за прекомерна зацикленост върху собствената личност.

Цветя, слънце, облаци

Жизнерадостни цветенца и слънце – сигурен признак за това, че сте доволни от това как протича телефонният разговор. Вероятно, докато слушате събеседника, между другото си фантазирате за нещо приятно. Такива рисуни издават оптимистична натура и блажено разположение на духа.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account