facebook

Какво означава думата “абракадабра”

абракадабра

Всички сме чували магическата дума “абракадабра”, но малко хора знаят, че тя съществува от няколко хиляди години. За първи път се споменава във втори век след Христа и не къде да е, а в медицинските пособия на императорския лекар. Тази дума била мантра за лечение на сенна хрема и други болежки.

Лечебната дума трябвало да бъде използвана така: била изписвана върху дъска на колони 11 пъти подред. Освен това, при всяко изписване на думата последната буква отпадала, така че в крайна сметка се поучавал един триъгълник. Лекарят обещавал, че ще неутрализира влиянието на злия дух върху пациента, а ако той носи и амулет със заклинание в себе си, то обезателно ще бъде здрав.

Откъде се е появила думата “абракадабра” никой не знае със сигурност, но съществуват разнообразни и интересни версии. Например, някои изследователи твърдят, че думата произлиза от древните учения на Кабала, а други твърдят, че това заклинание било част от обредите на шумери, келти, египтяни и други свеотнви култури, които вече са изчезнали.

Ето някои от най-основните и интересни хипотези за смисъла на “абракадабра”:

1. Казват, че на арамейски език “абракадабра” означава изразът: “Ще се случи така, както казвам”.

2. Съставена е от две келтски думи “абра” – бог и “кад” – светец.

3.Древните шумери приознасяли тази дума на срички по време на специални религиозни церемонии.

4. При древните египтяни с “абракадабра” се означавал знака телец от зодиака или бог Абраксас, който бил върховен глава на Небесата.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account