facebook

Какво представлява стресът

стрес

Постоянно чуваме, че трябва всячески да се стремим да не живеем под стрес, без активни действия, емоции и вълнения. Но истината е, че това е неизпълнима задача, дори неразумна. За да преодолеем негативните последствия от стреса е много важно да разберем какво представлява той и какви са причините аз него. За това ще разкаже тази статия:

Какво е стресът?

Стресът е комплекс от защитни физиологически реакции на организма в отговор на прекомерното въздействие на стресовите дразнители. В своето развитие стресът преминава в три фази:

• тревоги, които активно мобилизират нашите естествени защитни сили

• стабилизация, която изразходва адаптационните резерви на организма

• изтощение, когато приспособителните възможности на организма са напълно изчерпани

Причините за стреса

Факторите, иницииращи стресова реакция, се наричат стресори. Те могат да бъдат както психологически, така и физиолокически. Необходимост от взимане на бързи решения (в условия на недостатъчно време), извънредна отговорност, претоварване с информация, конфликти в семейството и службата, заплаха – всичко това са психологически стресови фактори.

А към най-разпространените физически фактори на стреса се отнасят болката, голямата жега или студ, шумът, интензивната физическа умора, прекалено строгата диета и други.

В общи линии, всяко значимо изменение в нашия живот, било то лошо, или колкото и да е странно, добро може да изиграе ролята на своеобразен стресов фактор. Американскит учени дори са разработили специална скала, където различните житейски фактори имат определена “стресова” тежест.

Към тези ситуации не се отнасят само тъжни събития – смърт на близки, развод или уволнение от работа, но и такива приятни мероприятия като сватба или преместване в ново жилище. Освен това, стресовите въздействия обикноено се сумират и при достигане на “критична маса” практически настъпва понижаване на самочувствието и развиване на различни недъзи.

Последствията от стреса за човешкия организъм

При стресово въздействие в кръвта се отделят адреналин и други хормони, в резултат на която рязко се изменя работата на различните органи и системи: учестява се сърцебиенето, повишава се имунитетът и съсирваемостта на кръвта, ускорява се зарастването на раните, обостря се вниманието, зрението и слухът.

Активираме максималната сила на която сме способни. Организмът е готов за битка и е способен да се справи с опасността. Това е вековен механизъм на оцеляване. Но в цивилизования свят, в мирно време, активни “военни” действия по принцип няма.

Фактически целият организъм на човек влиза в пълна бойна готовност, а всичко е напразно. Неотреагираният стрес остава в организма във вид на влошено здраве: сърдечно-съдови и ендокринни заболявания, стомашни проблеми, да не говорим за различни проблеми в нервната система.

Но сам по себе си стресът не е болест, а съвършено естествена реакция на организма срещу факторите, заплашващи неговия комфот и безопасност.

Стресът съдържа в себе си както отрицателни, така и положителни компоненти. Към позитивните може да се отнесе това, че при стреса организмът се мобилизира, приспособява се към нови ситуации, обезпечава съпротивлението към стрес факторите и адаптацията към тях.

Но също така резервните ресурси на организма са ограничени, затова ако стресът е твърде силен или продължителен, вероятно е да настъпи трета фаза – изтощение. А това ще доведе до сериозни проблеми и повреди в тялото.

Какво да правите и как да се спасите от разрушителните последствия на прекомерния стрес? Необходимо е своевременно да определите източника на вашия стрес и правилно да отреагирате. В крайна сметка способността да контролираме личното ниво на стрес е основното условие за физическо здраве и душевно равновесие.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account