facebook

Какво става, когато пием кафе всеки ден

чаша кафе

Снимка: kaboompics.com

Много хора по света дори не си представят да започнат деня си без чаша горещо кафе, така че този навик отдавна е част от нас. И освен че вкусът на кафето е разкошен, то ни дава необходимия прилив енергия сутрин, уют, топлина и комфорт да започнем бодро новия ден. За всички кофемани има още няколко причини, заради които с радост могат да пълнят своите чаши с кофеиновата напитка. И така, ето какви ефекти носи редовното пиене на кафе:

Кофеинът ускорява метаболизма

Пиенето на кафе след тренировка способства за ускоряването на метаболизма. Изследване, публикувано в списанието по Приложна физиология, потвърждава, че издръжливостта на спортисти след изпита чашка кафе била с 66% по-висока за сметка на мускулния гликоген, който се изразходва по време на физически упражнения.

Мозъкът е устойчив на стареенето

Изследванията показали, че употребата на 3-5 чашки кафе на ден могат да снижат риска от развитие на Алцхаймер с 65% при мъжете и жените на средна възраст. Според други изследвания употребата на кафе снижава с 32-60 % риска от развитие на Паркинсон и невродегенеративно разстройство.

Нещо повече, кафето блокира аденозина в мозъка. Докато сме будни, аденозинът се натрупва в мозъка ни и ни кара да се чувстваме уморени – кафето обаче потиска действието на аденозина и ни ободрява. Кофеинът увеличава производството на “хормоните на щастие”: допамин, серотонин и норепинефрин.

Оттук идва и обяснението, че кафето действа положително на процесите на паметта, настроението и реакциите.

Кафето ни прави щастливи

Новаторско изследване на учените от Харвард относно психологическото състояние показва, че възрастнтие мъже и жени, които са пили от две до четири чаши кафе на ден, изпитват двойно по-малко депресивни емоции.

А знаете ли, че в кафето се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в плодовете и зеленчуците? Кафето съдържа полезни питателни вещества, а също и витамини B1, B2, B3, B5, както и калий и магнезий.

Кафето намалява риска от рак на кожата

В изследване, публикувано от списанието на Националния институт по онкологични заболявание, се кзва, че блгодарение на голямото количесто антиоксиданти и фитохимикали, дори по-възрастнит хора, употребяващи четири или повече чаши кафе на ден, намаляват с 20% риска от разитие на злокачествени меланоми.

Сега, когато знаете за всички предимства на кафето, имате още една причина да му се наслаждавате всеки ден.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account