facebook

Какво ще стане, ако хората спрат да ядат месо?

Да си представим, че хората изведнъж спрат да ядат месо:

Ще се подобри екологията

Бърнард Шоу

Животновъдството се признава за един от основните фактори, разрушаващи екологията на планетата. То прозвежда почти 20% от почти всички парникови газове (повече от всички видове транспорт). От 1950 за нуждите на животновъдството бяха унищожени над 50% от тропическите гори.

Обратно през 2009 г., министърът на здравеопазването на Великобритания Андрю Бърнъм каза, че ако бройката на добитъка се намали с 30%, то аграрният сектор през 2030 ще произвежда 50% по-малко въглероден диоксид, отколкото сега. Същевременно броят на хората, които умират от сърдечни заболявания ще намалее с 18 000 годишно. С една дума, ако човек се намали консумацията на месо – това определено ще подобри околната среда.

Месото и рентабилността

Толстой цитат

Селскостопанските животни днес наброяват 16, 8 милиарда, което е два пъти повече от хората. В същото време животните се хранят много повече. Смята се, че всички животни, които се отглеждат за производство на месни продукти, консумират повече протеини, отколкото те произвеждат. При свинете съотношението е 1/9, при пилетата – 1/5. Десет кг зърно, употребени от животните, дават само 1 кг месо. Всичко останало се преработва в тор.
Производство и доставката до мястото на продажба на 1 кг говеждо месо консумира толкова енергия, колкото изгарянето на 100-ватова крушка в продължение на почти 20 дни.

Водата ще стига за всички

Махатма Ганди цитат

Недостигът на вода е още един от глобалните проблеми на Земята, пряко с животновъдството. През 2012 г. Стокхолмският международен институт по водата публикува доклад, в който предупреди за възможните последствия от прекомерната консумация на месо.

Един от авторите на доклада Малик Фолкенмарк казал: “Ако човечеството продължи да следва днешните тенденции и масово към храненето, характерно за съвременната западна култура, то през 2050 г. водата няма да стига, за да напои 9 милиарда.”

Храната ще стига за всички

Айнщайн вегетарианство

Месната промишленост, чиято рентабилност е съмнителна, е една от причините за глада по света.Например 90% от всичката соя, 80% от царевицата и 70% от зърнените култури отиват за изхранването на животни, отглеждани за месо. Тези обеми са достатъчни, за да се изхранят най-малко 900 милиона гладуващи.

Днес в света гладуват около един милиард души. Дори днес, не всеки може да си позволи месо.

Така например, правителственият съветник по въпросите на околната среда на Великобритания сър Криспин Текъл каза, че от гледна точка на логиката не всички жители на Земята могат да живеят, ядейки само месо. Планетата просто не разполагат с такива средства. Само 2,5 милиарда (по-малко от половината от населението) може да се храни по такъв начин, че 35% от калориите да се получават от месни продукти.

Най-много месо се яде в САЩ – 112 килограма на човек годишно, във Великобритания човек изяжда 71 килограма на година, а в Индия – 2 килограма. Криспин Текъл добавя: “Ако целият свят се придържа към вегетарианска диета – яде растителни храни и млечни продукти като мляко, сирене и масло, то тогава ще има достатъчно храна, за да се нахранят 6 милиарда души.”

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account