facebook

Какъв ще бъде светът след 150 години?

Как ще изглежда светът след 150 години? Отговорът на този въпрос са опитали да намерят популярното списание за наука Discovery.

Медицината

снимка на човешко тяло

Изображение: Free Digital Photos / farconville

 

Благодарение на развитието на медицината през 2164 г. продължителността на човешкия живот ще бъде 150 години. Генното инженерство може да попречи на много опасни заболявания  да се развият още преди раждането. Сто години по-късно ракът вече няма да бъде такъв проблем. Хората ще могат да обновяват износените си вътрешни органи с нови, изкуствено отгледани от стволови клетки. “Ремонтът” на нашите тела ще се извършва от малки нанороботи.

 

 

Роботите

 

Роботите отдавна ще са внедрени в производството и, честно казано, някои роботи ще вършат някои видове работа много по-добре от хората. Ако обаче в бъдеще машините наистина изместят хората, какво ще правим с дългия си живот? Според футоролога Глен Химстра хората ще бъдат заети в сферата на услугите и забавленията.

 

Енергията

слънчева енергия

Изображение: Free Digital Photos / xedos4

 

Още днес слънчевата енергия може да се конкурира с енергията от изкопаеми горива. В бъдеще алтернатива на петрола може да стане може да стане безопасната ядрена енергия без радиоактивни отпадъци.

 

Градовете

 

Ако човечеството продължава да замърсява атмосферата с вредни газове , през XXII век трябва да очакваме сериозно повишаване на глобалната температура на въздуха и увеличаване на океанските води.

“За да видите какво ни очаква в бъдеще, е достатъчно да погледнете Венеция, където зачестиха случаите на наводнения поради покачващите се води по време на приливи и бури. При това адаптацията към новата реалност е бавна.”, казва климатологът Гавин Шмид от Института за космически изследвания Годард . След 150 години под водата могат да се озоват градове като Ню Орлиънс, Маями, китайската провинция Гуандун, както и голяма част от Нидерландия и Република Бангладеш.

 

Биоразнообразието

 

“Благодарение” на човека са изчезнали много животински видове. Според прогнозата на биолога Антъни Барноски от Калифорнийския университет за 300-годишен период на нашета планета е възможно да изчезнат около 75 процента от видовете бозайници.

Слонове, лъвове, тигри, маймуни и други големи животни, ще останат само в книгите. Те ще бъдат заменени от инвазивни видове.

 

Мозъкът

човешки мозък

Изображение: Free Digital Photos / MR LIGHTMAN

 

След половин век ще гледаме на клавиатурата като на перо за писане. По това време широка разпространена ще бъде връзката “мозък-компютър”. Органични и компютърни компоненти ще бъдат свързани посредством нервни импулси. Така ще започнем да управляваме направо една виртуална клавиатура. Постоянният достъп до интернет ще реформира образованието. Незабавният достъп до информация ще промени отношенията ни с нашето семейство и приятели.

 

Компютрите

компютърни чаркове

Изображение: Free Digital Photos / koko-tewan

 

Съвременните компютри имат висока производителност. След 150 години  компютрите ще изпреварят хората по интелект. Според експерти, критичният момент ще настъпи някъде през през 2045 . Хората на бъдещето ще могат да качват своите спомени в компютрите , да комуникират със свръхинтелигентни машини и да се обръщат към тях за съвет или помощ при решаване на различни проблеми.

 

Колонизацията на космоса

снимка на космически кораб

Изображение: Free Digital Photos / Victor Habbick

 

Увеличаването на броя на частните космически компании и напредъкът в космическата индустрия ще доведе до факта, че рано или късно ще стигнем до така наречената “инфлексна точка.” Впоследствие ще настъпи и революцията в космическите полети, сравнима с революцията в информационните технологии през 90-те години. След години дълголетниците ще комуникират с колонизаторите на Луната или Марс по Skype.

 

Пришълците

пришълци

Изображение: Free Digital Photos / Victor Habbick

 

Извън нашата Слънчева система са открити немалък брой планети , на които може да съществува живот.

“През следващите 150 години ще открием извънземен живот . Най-вероятно  това ще бъде направено чрез спектроскопски анализ на състава на атмосферата на екзопланети. Възможно е също така да се проучи чуждо тяло в пределите на нашата Слънчева система”, споделя астрономът Андрю Семион от Калифорнийския университет в Бъркли.

 

Изменението на хората

човешко сърце

Изображение: Free Digital Photos / dream designs

 

Заедно с технологията, която размесва хората и компютрите , хората ще имат на свое разположение всички предимства на генетичното и биологично инженерство.”Подобряването на биологичното тяло , доколкото е възможно, може да бъде опасно и скъпо упражнение. Въпреки това, за хората в бъдеще то ще се превърне в нещо обичайно”, разкрива футурологът  Джамаис Касио.

Промяната на тялото ще представлява много повече от прическа, грим или пластика на лицето. Много от екзотичните “подобрения” могат да бъдат допълнителни части на тялото или дори свръхспособности, които ще позволяват адаптация към екстремни условия. В резултат на това хората на бъдещето ще изглеждат далеч не така, както си ги представяме ние…

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account