facebook

Как да защитите личните си данни

лични данни

Изображение: pixabay.com

Много хора не осъзнават, че само с помощта на информацията от социалните мрежи може да откраднат лични данни. Днес, когато нашите телефони и таблети са станали еквивалент на чантата, бележника и адресната книга на едно лице, трябва да помним колко много ценна информация може да се окаже в нечии ръце, ако ни откраднат мобилното устройство.

Мошениците са умни и могат бързо да прегледат списъка на телефоните, за да определят номерата, които всъщност не са телефонни номера: такива, които са ПИН-кодове или пък номер на дебитна карта. Те също така се запознават със съдържанието на телефона, за да получат подсказки за имена, използвани пароли и дори могат да изчислят банковите сметки и тези на кредитните карти – чрез данните на приложениятам съхраняващи се в смартфона ви.

Защитете себе си:

1. Редовно проверявайте отчета по вашите сметки и гледайте списъка с плащания, защото може да се натъкнете на такива, които не сте извършвали. Мошениците невинаги нулират сметката на профила, до който са се докопали, наведнъж. Понякога измъкват малки суми, така че да не ги забележите сред другите обичайни разходи.

2. Минавайте през шредер за хартия или накъсвайте на малки парченца ненужната лична кореспонденция и сметките преди да ги хвърлите в коша.

3. Дръжте ПИН-кода си в безопасност и се убедете, че е по-сложен от простото 0000 или 1234. Не използвайте годината си на раждане за ПИН-код. Не носете листче с кода в портфейла си и не го изписвайте върху картата. Никога при никакви обстоятелства не го давайте на друг.

4. Проверявайте банковите си извлечения и тегления от дебитната карта, за да се уверите, че там са отразени само ваши разходи, а не прехвърляния към неизвестна сметка.

5. Бъдете внимателни относно това какво носите в чантата или портфейла. Постъпленията по кредитната карта, работната заплата, шофьорската книжка, банковите извлечения, сметките за комуналните услуги – всичко това дава много информация за вас и може да бъде просто мечта за измамника.

6. Ако използвате онлайн банкиране, винаги излизайте от уебсайтовете с бутона “излез”, а не затваряйте просто прозореца.

7. Никога не съхранявайте своя ПИН-код в смартфона, таблета или друго преносимо устройство и се уверете, че тези устройства сами по себе си са защитени с Пин-код.

8. Изтрийте всичката информация от стария си телефон преди да го продадете или подарите на някого.

9. Ако изхвърляте стар компютър или друго електронно устройство, което съхранява данните, се уверете, че преди това, че сте отстранили информацията от твърдия диск.

10. Уверете се, че компютърът ви е защитен от вируси. В идеалния случай, антивирусната трябва да се обновява на всеки час и има включена защитна стена.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account