facebook

Как да разпознаваме добрия чай

чаено парти

Източник: pixabay.com

Как да разпознаем, че пием хубав чай, а не евтина смес?

Мътната пяна на повърхността на прясносварения чай, въпреки разпространеното мнение, е признак за качество. Това са полифеноли и антиоксидани, а също така и ефирни масла. В евтиния чай ги няма.

Ако на повърхността на напитката се формира своеобразен “бензинов” слой, “маслени разливи” – това също е хубав чай. Това е танин.

Нужно е да се обърне внимание и на филтърната хартия, от която е направено пакетчето. Често в нея добавят изкуствени суровини, полимери. Ако чаят е силно ароматизиран, значи по-скоро е с ниски качества. Заради силната миризма се губи естествения аромат на чая.

На производителя не му е изгодно да купи качествен чай и да му добави багрила. Ако водата се обагри в тъмен цвят веднага след като пуснете пакетчето, вероятността това да е евтин чай, в който са добавени украсители, е голяма. Ако водата остане прозрачна, докато не натиснете пакетчето, значи чаят е хубав.

След минута-две запарване във водата ще се отдели кофеинът. Чай, който се е варил две минути, действа възбуждащо и ободряващо. А след пет минути той става все по-горчив и по-горчив. Това е така, защото чаените листа започват да отделят танин. Този чай действа разхлабващо.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account