facebook

Как да се научим да запомняме качествено

мозък

Често губите скъпи вещи и забравяте важни дати. А по пътя към магазина от главата ви излиза малкия списък с покупки, които ви трябват. Каква е причината? Как да направите така, че винаги да си спомните това, което ви е нужно?

Решението на тези проблеми се състои от два етапа:

  • научете се качествено да запомняте, за да не забравяте

  • научете се да си спомняте онова, което ви е избягало от паметта

Хората са казали: „Век живей, век учи“. Но пък мозъкът ви е способен без да труд да запомни всичко. Въпросът е в това как да го накарате да го направи? Как да разгадаете тайната на феноменалната памет? Всъщност, няма никаква тайна. Достатъчни условия за развитието на способността да се запомня всичко е здравето и, разбира се, желанието.

Учим се да запомняме качествено

Природата е дарила човека със забележителни способности – да възприема информацията, да я съхранява в паметта дълго време. Но за съжаление не всички хора са се научили да използват тази дарба.

Представете си, че сте си купили нов копирна машина, а инструкциите за нея сте забравили в магазина. Вие сте донесли новата техника вкъщи, оставили сте я на съответното място. А после? Въртите се около нея, сещате се каква сума ви е коствала, но да я използвате все още не можете. Отсега нататък ксероксът няма да работи и всичко, за което ще е годен, ще е да съхранява хартия формат А3. Ех, ако имаше инструкции…

Същото е и с вашия мозък. Природата не е предоставила инструкции за него. В резултат на това паметта ни често ни изневерява.

Но психологията е намерила изход – асоциациите. Именно асоциативното мислене може да научи мозъка ви да работи. Това е отдавна доказано от учените.

Например, за да си спомните злополучния списък с покупки по пътя до магазина, може да пробвате да помислите върху покупките, като „поместите“ всяка покупка от списъка на определено място от пътя от вас до магазина. Въображаемо си представете маршрута и свържете всеки предмет към конкретна точка от пътя. За нагледност ще ви дадем следния пример: трябва да купите хляб, десетина яйца, кибрити, консерва грах.

Списъкът е кратък и лесен, но много лесно може да забравите да купите нещо. Например кибритите, съгласни ли сте? А сега изграждаме за себе си една така верига (точките са избрани условно, всеки има свои собствени). По пътя към магазина минавате покрай:

  • магазин за камини (това е напомняне за кибритите)

  • детска градина „Житената питка“ (напомня за хляба)

  • витрина на магазин за дрехи, където са изкарали някаква неудобна рокля на точки (асоциираме я с граха)

  • магазина за алкохол и цигари на оная „кокошка“, дето винаги е намусена и нелюбезна (ето я и асоциацията за яйцата)

Едва след това тръгнете. Минавайки покрай местата, които сте „отбелязали“, без усилие ще знаете какво ви трябва и няма да напрягате паметта си.

Методът на асоциации може да ви помогне да запомняте телефонни номера, адреси и места за срещи. Защо това работи? Работата е там, че зрителната памет е най-развита във всички хора. А при съставяне на образи ще можете да си обрисувате пъстри картини, които без труд ще се възприемат от мозъка и той с удоволствие ще ги възпроизведе във всеки необходим момент.

мозък гири

Запомняме всичко

Добре позната ситуация: закъснявате за работа, губите време и преравяте цялата къща в търсене на ключовете от колата или мобилния телефон. Всичко, което изплува в паметта е следното: „Вчера се прибрах уморен, хвърлих някъде ключовете… не помня къде… докато не се случи това“. За кой ли път си обещавате да съхранявате нещата си винаги на едно и също място, защото паметта ви не е добра.

Впрочем, немирните психолози са намерили решение и на това. Те предлагат метода на „Кълбото“. Той се състои в това, че всяка една част от живота ни може да бъде представена във вид на нишки кълбо. Разплитайки го, ние се връщаме мислено в онези събития, които ни интересуват повече от всичко в дадения момент.

Например не може да си спомните къде сте сложили тефтера с много важните телефони, а трябва да позвъните. Започвате да разплитате кълбото на онези места, където за последно сте видели тефтера. Не е нужно да бързате. Просто седнете и опитайте да се съсредоточите. Разплитайте нишките, докато не стигнете до края. Последният сантиметър на кълбото е онзи момент, където се намирате в момента. Тоест се постарайте да възстановите в паметта си всички събития, свързани с тефтера. Може би не сте затворили до край хладилника и заедно с тефтера сте отишли в кухнята, където сте го и оставили, но изобщо не ви е хрумнало да го търсите там.

Също така може да тръгнете „по обратното“. Това е когато началото на кълбото е вашето настояще, а краят е минутата, когато всичко е започнало. Ако не си спомняте нищо, ви съветваме да прекратите това начинание за малко, а след няколко минути да пробвате отново да си спомните.

И все още не успявате да извлечете нужната информация от паметта? Отложете тази „мозъчна“ атака за известно време, може за няколко часа, дни. Случва се нужния спомен да изплува тогава, когато сте заети, разсеяни с нещо друго. А непрестанните регулярно повтарящи се усилия по „разплитането на кълбото“ в крайна сметка трябва да ви помогнат да си спомните всичко. Особено полезно е, ако още веднъж се опитате да възстановите в паметта си цялата верига от събития преди да легнете да спите – нощем мозъкът възпроизвежда всички ваши мисли и съпровождащите ги действия, което ще увеличи шансовете ви да си спомните забравеното.

четене

За вредните навици

Разбира се, психологията дава отговори на много въпроси но не трябва да се забравят фундаменталните истини. Например, всички сме слушали за разрушителното въздействие на алкохола и тютюна върху мозъка. А трябва да се знае и че мозъкът, както и мускулите, се снабдява с кръв. На денонощие през него преминават 2000-2200 литра кръв. За да обезпечи високата активност на мозъка, кръвта трябва да пренася достатъчно количество кислород. Затова е добре често да бъдете на чист въздух и да не го товарите с много алкохол и цигари.

Човешкият мозък е най-малко изученият орган. Затова трябва да му се отделя повече внимание от това, което сме свикнали да му отделяме. Трябва да го тренираме и развиваме. Най-добрата тренировка е била и си остава четенето. Вредният навик „да не четете“, наред с пушенето и алкохола, може да ви изиграе лоша шега в момент, когато ви е жизнено важно да си спомните нещо.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account