facebook

Как да се справим с жегата

жега

Няколко способа, с които да облекчим адската жега навън:

Горещ душ 

Взимането на горещ душ хитро ни спасява от жегата за цели 30 минути. Идеята е тази, че се балансират температурата на тялото и въздуха. След горещия душ температурата вкъщи няма да ви се струва толкова непоносима.

Мокра фланелка

Специалистите съветват да охлаждаме тялото си непрекъснато. Освен мокрите компреси върху главата, добра идея са и фланелките, напоени с вода. Разбира се, за дамите не е препоръчително да се разхождат навън в този си вид, защото ще предизвикат асоциации за палави конкурси.

Не носете дрехи от изкуствени тъкани.

“Замразете” пулса си

Увийте кубчета лед в кърпа и приложете охлаждащия компрес на места, където откривате пулса си (китките, вътрешната част на лактите, зад коляното). Оставете компреса за минута, след това го свалете и след минута го сложете отново. Повтаряйте, докато не почувствате, че сте се разхладили. Охлаждането на тялото се осъществява чрез намаляване на температурата на кръвта.

Направете си “лека” прическа

В летните дни кожата на главата ви трябва да диша, както и цялото тяло. Следователно, е редно да се въздържате от използване на лакове, гелове, пяна за коса. Не утежнявайте косата си, позволете на космите си да изглеждат естествено.

Приемайте течности

Обикновената вода може да се замени с водосъдържащи плодове и зеленчуци като краставиците, доматите, динята. Благодарение на тях организмът получава допълнителна порция витамини и минерални вещества. Горещият зелен чай също е полезен, защото регулира топлообмена. Водата с лимон възстановява електролитния баланс на организма и подтиска прекомерното потоотделяне. Тази напитка също ще отслаби действието на жегата, както и отпадналостта, умората, главоболието, сънливостта.

Внимавайте какво ядете

Не се препоръчват храни, загряващи отвътре, например, мед и бекон. Пикантни, солени, мазни храни яжте възможно най-малко. Отравянията през лятото не са рядкост. Приготвяйте си студени супи – борш, гаспачо и т.н. Намалете и солта – тя увеличава потребносттот течности в организма.

Ето и класически съвети как да се справите с жегата

… вкъщи:

1. Пийте зелен чай.

2. Ходете на плаж.

3. Обличайте се леко, със светли дрехи от естествени материи.

4. Стойте на сянка.

5. Яжте сладолед. Като цяло наблягайте на леките храни.

6. Използвайте по-малко козметика.

..на работа

1. Когато температурата е над 26 градуса, на всеки половин час пийте по чаша вода.

2. Купете си обикновен пулверизатор и се пръскайте от време на време със студена вода.

3. Помагат и растения с големи листа (като бегония и фикус): ако се полеят с вода, те дълго ще останат влажни и ще борят жегата.

4. Постарайте се най-важните задачи да ги свършите през първата половина на деня, докато слънцето не е загряло работното ви място.

5. На всеки два часа, ако е възможно, полегнете за 5 минути.

… в колата

1. Сложете върху всички стъкла слънцезащитни щори за кола. яхното използване снижава температурата в салона със 5-7 градуса.

2. Мийте често и полирайте автомобила. Колкото повече мръсотия има върху купето и стъклата, толкова по-лошо ще отразяват слънчевата светлина.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account