facebook

Как една реплика спасила цял брак

писател брак

Душата му ридаела и не знаел какво да прави. Но когато легнал да спи в едно легло с жена си, изведнъж го осенила блестяща идея…

На пръв поглед може да се каже, че американецът Ричард Пол Евънс е длъжен да бъде един от най-щастливите хора на планетата. Той е популярен писател, книгите му се продават в милиони тиражи. За своите 53 години Ричард е женен и възпитава 5 деца…

Но всъщност не е толкова просто, колкото изглежда. На Ричард му се наложило здраво да се потруди, за да постигне хармонични семейни отношения. Наскоро в своя сайт Ричард разказал как една реплика спасила разклатилия му се брак:

Наскоро голямата ми дъщеря ми каза, че когато била малка повече от всичко на света се страхувала, че ще се разведа със съпругата си,. После, когато станала на 12, решила, че може би това ще е за добро, защото ние постоянно се караме. Но днес с дъщеря ми се радваме неизмеримо, че със съпругата ми си оправихме отношенията.

Дълги години отношенията ни с жена ми напомняха по-скоро на ожесточени битки, отколкото на семеен живот. Когато погледна назад, не разбирам как изобщо сме могли да се оженим, та ние сме толкова различни…

Богатството и славата съвсем не разрешиха този проблем. По случай новата си книга трябваше да се отправя на турне и възприех това като пътешествие, като някакво спасение… Когато бях на турнето, язовирната стена окончателно се спука. За пореден път се скарахме с Кери по телефона и тя ми затвори слушалката. Бях опустошен, в мен бушуваше ярост, примесена с безсилие и самота.

Реших да се обърна към Бог. Макар че, по-скоро, в този момент исках да Го ударя. Крещях, говорех, че жена ми е прекрасне човек и аз съм прекрасен човек, но не мога да разбера защо помежду ни нищо не се получава… Тогава отидох в банята, седнах на пода и се разплаках..

Точно в този момент започнах истински да се моля. Молех се цяла нощ, молих се през целия път обратно към вкъщи, разбирайки, че там ме чака жена, която съвсем не се радва да ме види. И точно онази нощ, когато аз лежах с нея в едно легло толкова близко и същевременно толкова далеч, разбрах, че не мога да я променя, затова трябва да се постарая да променя себе си…

На следващата сутрин се обърнах към жена ми и я попитах:

– Как да направя деня ти по-добър?

– Какво? – отговори сърдито Кери.

– Как да направя деня ти по-добър?

– Никак – отряза ме тя – защо питаш?

– Защото съм сериозен. Как да направя деня ти по-добър?

– Искаш да направиш нещо? – цинично попита тя. – Отлично, измий кухнята!

Съпругата ми вероятно е смятала, че ще избухна и ще започна да я обиждам, но аз станах мълчаливо и започнах да мия кухнята…

На следващата сутрин зададох същия въпрос. Този път жена ми ме помоли да подреда гаража. Знаех, че прави това напук на мен и едва не се пробих. Но събрах нервите в юмрук и два часа чистех прахта и подреждах вещите в гаража.

Когато настъпи следващия ден и аз зададох вече станалия традиционен въпрос, жената ме попита:

– Защо правиш това?

– Защото си ми скъпа. И нашият брак ми е скъп – отговорих аз.

Продължих да задавам един и същи въпрос всяко утро, докато седмица и половина по-късно не се случи чудо. Очите на съпругата ми се напълниха със сълзи.

– Моля те, спри да ми задаваш този въпрос. Проблемът не е в теб, а в мен. Не зная защо си все още с мен? – каза тя.

– Защото те обичам – казах аз. – Как да направя деня ти по-добър?

– Трябва аз да те попитам.

– Да, но не сега. Сега трябва аз да се променя. Ти трябва да разбереш колко си скъпа за мен.

– Прости ми, че се държах така глупаво. Хайде просто да си бъдем двамата.

– Хайде, и аз много искам.

Питах я повече от месец и караниците спряха. След което жена ми започна да ми задава сутрин същия въпрос. Стената помежду ни рухна. Не, не мога да кажа, че спряхме изцяло да се караме, но споровете станаха много по-малко. Лишихме ги от кислород, сега те просто не могат да се разгорят!

С Кери сме вече 30 години заедно. Аз не просто я обичам, на мен ми е хубаво с нея. В любовните романи (а аз съм писал няколко такива) отношенията са сведени до копнеж и щастлив семеен живот. Но не трябва да се строи щастието само върху физическото влечение. Трябва да се стремиш към това партньорът ти да е щастлив, понякога във вреда на теб самия.

Не твърдя, че този метод сработва при всеки. Освен това е възможно някои двойки наистина да трябва да се разделят, за да намерят щастието. Но съм безкрайно благодарен, че в онзи ден ми дойде вдъхновение във вид на обикновен въпрос, който спаси нашия брак.

Щастлив съм, че и до днес до мен има жена, която се буди с мен в едно легло. И до днес си задаваме един на друг простички въпрос: “Как да направя деня ти по-добър?” Заради това се струва да се будиш сутрин!

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account