facebook

Как е възникнал символът за електронна поща?

 

 

Защо символ на електронната поща е знакът @ (аt), който у нас е известен още като “маймунско А” и “кльомба”?

Знакът “@” не е измислен специално заради интернет, както някой би предположил. Този символ се е използвал още във времената на Ренесанса – през XV-XVI век. На испански, портуталски и френски с този знак традиционно се означавал “арроба” – мярка за тежина, равна на 12-13 кг. След това “кльомбата” се преместила към счетоводните документи, където нейното използване помагало да се съкращават записите – тя била краткият вариант на английския предлог “at”. Тъй като се използвал в счетоводната документация, символът закономерно се появил върху клавиатурите на първите пишещи машини.

Именно там го забелязал и Рей Томлинсън, изследовател на американската BBN Technology, докато разработвал пощенска програма, позволяваща да се изпращат съобщения между отдалечени компютри. Именно този знак се превърнал в символ на електронната поща.

У нас символът е наричан “кльомба”, “маймунско а”, “маймунка”. Думата “кльомба” е използвана за пръв път в предаването “Добро утро” от Пенко Русев, водещ на играта “Торнадо”, който искал накратко да каже служебния мейл на играта. Иначе в старобългарския кльомба значела грозно написана буква.

Символът е интересно определян и в други страни: в Русия е наричан “куче”, заради електронна игра, в която трябвало да се гони @-образно куче. В Полша знакът напомня на свинско ушенце, на датчаните им мяза на свинска опашчица, а унгарците го определят като червейче.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account