facebook

Как мъртъв атлет спечелил Олимпийските игри

панкратион

Борба по панкретион пред очите на треньора. Изображение: en.wikipedia.org

Арихон, наричан още Арахон от Фигалия, бил панкратиаст (атлет, занимаващ се с панкратион – древен вид борба) и живял в VI-ти век пр. н. е. Той победил на Олимпийските игри през 572 и 568 г. пр. н. е.

През 564 година Арихон достигнал до финала за трети път, но в края на съревованието противникът му го хванал така, че той не можел да направи вече нито едно движение. Според легендата, тогава треньорът на Арихон извикал: “Какво чудесно погребение ще е, ако не спечелиш Олимпиадата”.

Перспективата за почетна смърт Арихон използвал разумно: той се възползвал от временната слабост на противника и обвил крака му със своя крак, като му направил ключ на глезена. И за да направи маневрата по-ефективна, хвърлил тялото на опонента си наляво. В резултат кракът на другия борец бил счупен и заради непоносимата болка, той направил знак на съдията, че се предава.

Но в същото време противникът не пуснал врата на Арихон и от внезапното движение вратът се счупил. Смъртта била мигновена. Въпреки смъртта, именно Арихон бил обявен за победител. По този начин той олицетворява известния девиз “Победа или смърт”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account