facebook

Как са живели хората през I век

Първи век

1. Рим бил най-големият град в света

Населението на Рим било някъде между 800 000 и 1 милион жители, което го правило най-големият и мощен град в света. Повечето от това, което знаем за онази цивилизация и епоха, е записано по време именно на римското управление.

2. Населението на Земята наброявало около 231 милиона души

На практика е невъзможно да се знае точната цифра, но според някои оценки, населението на света тогава е било около 200 милиона души. Най-населените области били общини в близост до река Ганг, Тигър, Яндзъ, Нил и По.

3. Били разпространени ранните бракове

Еврейските девойки например се омъжвали, когато навършели 12,5 години. В онези времена браковете били в два етапа: първо се сключвала официална договорка между момчето и бащата на момичето. Едва след няколко месеца момичетото се премествало в къщата на съпруга си. Чак тогава бракът се считал за официален.

4. Жените са имали много малко права

Жената рядко била икономически независима. Доходите ú преминавали директно към нейния баща или съпруг, в зависимост от семейното û положение. От правна гледна точка жените нямали право да искат развод, докато мъжете имали право да се откажат от половинката си.

5. Преброяване в Китай отчело 57 671 400 души

Най-старото запазено преброяване е направено от династията Хан и имало за цел да преброи доходите и военната мощ във всеки регион. И дори в първи век Китай притежавал огромна част от общото население на Земята.

6. Първите търговски автомати продавали светена вода

Първите вендинг машини може да се каже, че са изобретени 1 век след Христа в Александрия. Но тогава местните жители не си купували чипс и сода, а светена вода. Когато монетата попадала в отвора, нейната тежест отвъртала крана на чешмата и апаратът подавал светената вода.

7. Имало голям разлика в цените в различнитe градове

Разбира се, и днес има разлика в цените в градовете и селата, но тази разлика не може да се сравни с това, което е било прези I век. Например плодовете в Йерусалим били от 3 до 6 пъти по-скъпи, отколкото в околните райони. Животновъдството също било по-скъпо в града, където гълъбите за жертвоприношения се продавали далеч по-изгодно.

8. Можеше да работиш като пастир на камили, организатор на двубои с гълъби или събирач на кучешка тор

През първи век е имало наистина странни професии. Списъкът с професии, на които голяма част от населението гледало с презрение, включвал работа като овчар, месар или лекар.

9. След работа мъжете релаксирали в обществените бани

Обществените бани са основна част от римската култура и ежедневие. Към края на работния ден мъже от всякакви възрасти и социални класи се събирали в местните бани да релаксират и обсъдят делови въпроси.На територията на обществените бани имало спортни площадки и продукти за купуване.

10. Гладиаторите били със статут на филмови звезди

Въпреки изключителната си жестокост, гладиаторските битки са били популярна форма на обществено развлечение през първи век в Рим. Независимо от факта, че много гладиатори били престъпници, роби или пленници, успешните участници печелели голяма слава и богатство.

11. Вместо на футболни мачове, хората ходели на надбягвания с колесници

Както в случая с гладиаторските дуели, надбягванията с колесници били опасен и кървав спорт, който често водел до смъртта на някой ездач или кон. И все пак тези състезания били особено популярни. На един от най-старите римски стадиони  Grand Circus се събирали около 200 000 фенове на зрелището.

12. Детската смъртност била особено висока

През първи век едва 75% от децата доживявали една годинка, половината от всички деца умирали до 10-та си година. Бащата решавал дали да запази едно новородено бебе в къщата. Ако детето имало недостатъци, или семейството нямало възможност да го задържи, то било оставяно на улицата, където някой друг можел да го вземе като роб или слуга.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account