facebook

Как смартфоните ни правят пълни

смартфон

Целият проблем се свежда до отвличане на вниманието. Ние сме по-склонни да приемаме повече порции храна и да ядем по-често, когато ни действат странични фактори. Съгласно изследванията, най-зле на човек се отразява смартфонът. Малкият екран в буквален смисъл ни кара да пълнеем. Ето как действа и какво трябва да направим, за да се избавим от проблемите веднъж завинаги:

Физическите упражнения и времето

Да се намери време за тренировка никак не е лесна задача в съвременния свят. Планираният за фитнес центъра час с лекота се стопява в дима на безкрайния нюзфийд и това не са просто думи. Скорошно изследване на социолозите от университета Бейлор показало, че студентите прекарват по 8 часа в денонощие пред екрана на своите смартфони.

Уютният домашен свят

Все повече хора предпочитат да прекарват свободното си време под своя покрив. Всъщност, защо да ходиш някъде, когато целият свят е в ръцете ти. Дори лятото се превръща от “малък живот” в поредния сезон: с екрана пред очите ни по принцип не е лесно да разберем какво се случва под носа ни.

Храната и мозъкът

По време на хранене мозъкът изпраща сигнали към мозъка за нивото на засищане. Всяко разсейване пречи на правилното преминаване на тези сигнали. Казано по-просто, ако не се съсредоточите върху храната по време на хранене, то няма да почувствате кога сте сити. Оттам ще следва постоянно преяждане.

Вредните продукти

Учените от Университета в Орландо провели обикновен експеримент. Една група респонденти трябвало да избира и да приема храна в пълен покой – никакви телевизори, книги и сърфиране в нета. Членовете на другата група били свободни да ядат каквото си искат. В резултат се изяснило, че и най-малкото разсейване кара човек да избира по-вредни продукти. Съсредоточеният индивид е много вероятно да предпочете здравословна храна.

Осъзнатото хранене

Да се реши проблема е едновременно сложно и просто. Самата панацея е елементарна: просто опитайте да посветите цялото си време на храненето. Не проверявайте мейла си, не гледайте сериал – има време и за това. Почувствайте вкуса на храната, дъвчете я правилно. Сложността се заключава точно в тази концентрация: първите две седмици ще се чувствате наистина некомфортно без любимата си джаджа под ръка. Процесът на осъзнато хранене постепенно ще стане тенденция.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account