facebook

Клетва за вярност към флага

клетва-за-вярност-към-флага

Снимка: wikimedia.org

Американците определено държат на своите традиции. Една от тях е, че в много щати е прието децата в училищата и детските градини да произнасят клетва за вярност към американския флаг, като поставят дясната си ръка върху сърцето.

Но историята показва, че до 1942 г. процедурата по заклеване била съвсем друга: първо дланта докосвала гърдите, а след това ръката рязко се изправяла нагоре и в такова положение се произнасяла клетвата. Този жест, известен като “салют Белами”,силно напомнял на нацисткото приветствие, затова го заменили.

Клетвата била написана през 1892 г. по случай 400-годишнината от откриването на Америка. Нейният първи текст имал следния вид:

“Кълна се във вярност към моя флаг и републиката, която той символизира: една неделима нация със свобода и справедливост за всички“.

Въпреки че клетвата била публикувана без подпис и авторски права, неин автор бил председателят на Националния комитет, планирал юбилейните тържества, Франсис Белами. Той работил в младежко списание, където и бил отпечатан текста на клетвата с описание на придружаващия я жест.

През 1923 г. неясният израз “моя флаг” било заменен с по-определеното “флага на Съединените щати”, тъй като за новопристигналите имигранти имал двусмислено значение и можелода означава знамето на страната, от която идвали. През 1924 г. фразата била доуточнена: “Флага на Съединените американски щати”.

Днес Клетвата за вярност към флага звучи така:

Кълна се във вярност към флага на Съединените американски щати и републиката, която той символизира, една нация под Бога, неделима, със свобода и справедливост за всички”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account