facebook

Когато секретна операция се озове в кръстословицата

Денят Д

Снимка: en.wikipedia.org

През 1944 г. американските и британските военни разработили план за освобождението на Нормандия от немските войски. Планът бил свръхсекретен, но негови кодови думи се оказали отпечатани във… вестника.

Британският вестник “Дейли телеграф”, покрай новинарския поток, печатал на своите страници и кръстословици. Един месец преди настъпването на Денят “Д” (денят, в който започва десантът в Нормандия) “Дейли телеграф” публикувал серия от кръстословици, сред чиито отговори присъствали не само кодови думи от секретната операция, но и самото ú име.

Тези думи били «Utah» (Юта), «Omaha» (Омаха), «Gold» (Злато), «Juno» (Юнона) и «Sword» (Меч). По този начин в плана на антинацистката коалиция се казвали местата в Нормандия,  където трябвало да се приземят десантчиците.

Самата операция пък се наричала “Overlord” – и тази дума също се оказала един от отговорите на кръстословицата на “Дейли телеграф”!

Сред отговорите на вестникарските кръстословици бил и «Mulberry» – името на изкуствения кей, на който трябвало да бъдат корабиет, участващи в операцията, както и «Neptune» – кодовото име на военноморските сили, участващи в десанта.

Решили кръстословицата, сътрудниците на британските разузнавачи от MИ-5 се притеснили не на шега. Двама офицери незабавнo отишли в английския град Лизърхед, където живеел Леонард Доу – човекът, който съставил злополучните кръстословици.

Оказало се, че Леонард избрал думите за своите кръстословици на случаен принцип – просто те по невероятна случайност съвпаднали с кодовите обозначения на свръхсекретния план на десанта в Нормандия.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account