facebook

Кои всъщност са миньоните?

миньони

Не били малки и жълти, най-били разюздани и продажни…

Тези, които са гледали популярния анимационен филм Аз, проклетникът”, веднага ще си спомнят малките жълти помощници на главния герой Гру. Той ги наричаше миньони (слуги), а интересното е, че миньоните са съществували в действителност. С този термин през 16 в. във Франция се наричали любимците на знатните особи, които можели да изпълняват функциите на съветници, охранители, прислуга, а в някои случаи и на любовници на високопоставените велможи. Често съдбата на миньона била изцяло в ръцете на неговия покровител. “Любимците” изпълнявали всеки каприз на знатните, затова думата “миньон” скоро се превърнала в синоним на сексуална разюзданост и продажност.

Може би най-шумни успехи в своята нелека служба постигнали миньоните на Хенри III Валоа, които направо побъркали кралското обкръжение със своето безразсъдство, дръзки лудории и безброй интриги. Някои поданици говорели, че  крал Хенри и младите му приятели били свързани с  повече от приятелски отношения, но в историческите документи няма потвърждение на тези слухове.

Няколкото женски миньони пък били обект на постоянен присмех от страна на придворните, но в същото време предизвиквали и завист, защото кралят щедро се отплащал на своите любимци с всевъзможни титли, имоти и други “знаци на внимание”. Когато пък двама от любимците на Хенри III загинали в дуел, той им се отплатил посмъртно с луксозна крипта. Между другото, нравите на кралските миньони послужили като основа за произведения на Александър Дюма-баща като например “Графиня дьо Монсоро”, “Четиридесет и петимата” и “Хенри III и неговият двор”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account