facebook

Кои са най-опасните убийци в природата?

най-опасните животни

Изненадващо или не, комарът може да се счита за най-опасното за човека насекомо на земята. И още за комарите…

Комарите се явяват преносители на инфекции. Така например, от ухапвания на маларийни комари ежегодно се стига до смъртен изход в над 600 хиляди случаи. Под опасност от ухапване на маларийния комар е изложено половината човечество.

Щетите от комарите се оценяват на десетки милиарди долара. Особено силно комарите вредят на икономиката на тропическите страни, където заради тях значително се снижава производителността на труда.

В света същестуват повече от 2,5 хиляди видове комари, обитаващи всички континенти с изключение на Антарктида. В разгара на сезона им на размножаване тяхната обща популация достига трети показател в света, отстъпвайки само на термитите и мравките (във всички случаи броят им достига неустановено количество милиарди).

Комарите оказват непосредствено влияние върху заселването на хората, принуждавайки ги в много страни да не строя домове край водоеми или в гори, където е най-благоприятната среда за размножаване на насекомите.

В съвременния свят животните продължават да представляват опасност за хората, макар днес тези показатели благодарение на развитието на медицината да са несравними с предишните времена. Например, от бубонна чума, причинена от плъховете, внесени в Европа от Крим, в XIV век загинали 25 милиона европейци. Но днес повечето жертви на животни живеят в тропическа Африка.

След комарите най-опасни за хората са змиите: от тях всяка година загиват до 50хиляди души. По-натам следват кучетата, жертви на които стават 25 хиляди човека. Основната причина – предаваният чрез ухапване бяс.

Най-опасното насекомо след комара е мухата цеце. В резултат от нейното ухапване ежегодно загиват около 10  хиляди души. С този показател са и сладководните охлюви, които в тропическите страни се явяват основните преносители на болестта шистозомиаза.

Всяка година от паразити загиват около 6 хиляди човека. Жертвите на крокодила са хиляда души на година. Отстъпват им слонът и лъвът: от тях загиват около 100 жители на африканските държави.

А пък жертви на вълците и акулите, които благодарение на приказките и масовата култура е прието да се считат за най-опасните представители на животинския вид, стават не повече от 10 човека на година.

И още малко статистика:

Конете убиват 20 човека годишно.

Кравите убиват 22 души годишно.

Медузите убиват 20 човека годишно.

Акулите убиват 5 човека годишно.

Мравките убиват 20 човека годишно.

Хипопотамите убиват над 200 човека годишно.

Комарите убиват 725 000 души годишно.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account