facebook

Кой е най-сложният език в света?

силуети

Изображение: pixabay.com/geralt

1. Един от най-сложните езици за изучаване е баският – той е толкова сложен, че по време на Втората световна война е бил използван като шифър.

2. Да броиш до три на нивхски език (разпространен в северната част на о. Сахалин) не е лесна задача. Нивхските числителни звучат различно в зависимост от това какво се брои: ски, лодки или сушена риба. В езика има общо 26 начина за броене.

3. За да се научи квалифицирано да превежда текстове на санскрит или да пише на него, човек трябва да го изучава в продължение на най-малко 12 години.

4. За абазинския език, разпространен в Карачаево-Черкезия, казват, че ако не го знаеш от малък, да го научиш в зряла възраст е почти невъзможно. И всичко това заради изключително трудна фонетика.

5. В табасаранския език (един от официалните езици на Дагестан) има 48 падежни форми на съществителните.

8. Най-пълният речник на китайския език съдържа повече от 87 000 йероглифи, всеки от които обозначава дадена сричка. Най-сложен се явява архаичният йероглиф “бъбрив”, състоящ се от 64 черти, а от използваните в днешно време сложен е йероглифът нан, който съдържа 36 черти и означава “запушен нос”.

9. Няма език, в който да няма гласната “а” – това е най-разпространеният звук. Най-рядък е чешкият звук “ржд”. На чешките деца никак не им е лесно – те научават “ржд” последен.

10. Най-дългото съкращение на корпоративна компания принадлежи на компания, която се занимава с финансови сделки в Западна Малайзия – «SKOMKHPHKJCDPWB». Да се изговори е сложно и неудобно. Затова абревиатурата има своя абревиатура  – SKOMK. 

11. Най-древната буква е буквата “О”. Тя се появила за пръв път във финикийската азбука около 1300 г. пр. н. е. и до днес не се е изменила. Днес буквата “О” влиза в състава на 65 азбуки по целия свят.

12. Една от причините за умирането на езиците е неравномерното разпределение на броя на техните носители. Например, 80% от населението знае само 80 езика. А 3500 езици се знаят от 0.2% от жителите на Земята.

13. За да се съхрани един език, са нужни 100 хиляди души, които да го говорят. В момента има около 400 езика, които се смятат за застрашени от изчезване.

14. Колкото по-кратка е думата, толкова по-голяма е вероятността да бъде спечелена битката. До такъв извод стигнали учени-лингвисти от САЩ, анализирайки опита от бойните действия в Икинава по време на Втората световна война. Според тях, американците побеждавали по-често японците, защото заповедите на английски се предавали по-бързо, отколкото на японски. Учените сметнали, че на английски език репликите за откриване на огън съдържат средно 5,5 символа, а в японския – 11.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account