facebook

Кратък инструктаж по съвременно изкуство

Съвременното изкуство интригува, но и не е лесно за разбиране. Затова ви предоставяме този шеговит гид, който ще ви научи по-лесно да запомните и да систематизирате информацията, която ви е нужна относно разбирането на съвременното изкуство:

Салвадор Дали картина

1. Ако видите картина, която изглежда като лош сън, това вероятно е сюрреализъм. А, въобще, когато говорим за сюрреализъм, говорим за Дали. Говорим за Дали, виждаме сюрреализъм…

2. Ако тоалетна чиния, кирпич, багер, боклук или други скучни неща са поставени под стъкло и са им дали непонятно обяснение, това е концептуализъм.

3. Ако пак е тоалетна чиния, но без обяснения – това е реди-мейд. Художникът просто е взел тоалетна чиния и я издигнал на пиедестал, а всички кимат умно с глава: “Да, да, разбираме, разбираме…”И ние разбираме, че нищо не разбираме…

4. Ако видите цветни петна и завъртулки, сякаш художникът с размах и от душа е мацал с боичките, това е абстрактен емприсионизъм.

5. Когато изглежда, че творецът е изнаглял, представяйки ни снимка за картина, това е хиперреализъм. А ако всички са мокри и голи, тогава изобщо не се съмнявайте…

поп арт

Изображение: pixabay.com/Kaz

6. Когато някой е взел картинка от гланцирано списание и неумело я е разкрасил с Paint, а друг се е осмелил да прерисува комикс? И всичко е с отровни цветове? Е, това е точно поп арт.

7. Влизате в зала, където има маси с пирони, върху които стоят манекени с изписано страдание на лицето – не се тревожете, това е инсталация. Това е вид изкуство, в което може да се прави всичко и да се пипа всичко.

8. Ако нещо ви подсказва, че творецът като дете е имал шестици по чертаене, бъдете сигурни, че пред вас е картина в стила на конструктивизма.

9. Ако художникът свири на пиано с главата надолу, танцува в костюм на торта или загърнат с питон лежи в центъра на горящи звезди – или общо взето, се занимава със специфични за него неща, но не и за другите, това вероятно е пърформанс.

10. Хепънинг – почти същото като пърформанс, ама с участието на зрители. А и тук няма сценарий и не е ясно къде ще отиде забавата.

оп арт

Изображение: pixabay.com/apmauldin

11. Ако си задавате въпроса, това магия ли е или сте пиян, че така размазано виждат очите ви… Бъдете сигурни, че това е оп-арт (съкратено от оптическо изкуство).

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account