facebook

Кратък курс за ориентиране по звездите

Смелите изследователи са се ориентирали по звездите още преди хиляди години. Дори и днес, всеки любител на пътешествията или нощните приключения може да демонстрира подобни умения. Ако те не спасят човешки живот, то със сигурност ще дадат възможност да се блесне на някое парти. По-долу ще откриете важни съвети, които ще ви помогнат да превърнете нощното небе в надеждна карта.

 1. Научете се да разпознавате най-важните съзвездия

Според експертите на Кралската военноморската академия, за навигация са важни 58 звезди. Всички те са част от 38 съзвездия. Ако това изглежда твърде трудно, то ще бъде достатъчно за начало да се запознаете с пет от тях: съзвездието Южен кръст, Касиопея, Орион, Голямата и Малката мечка.

2. Открийте Полярната звезда

Полярна звезда откриване

Полярната звезда се намира в рамките на един градус от Северния небесен полюс и поради това може да служи като надежден критерий за определяне на посоката на географския север. Тя се намира в края на “черпака” на Малката мечка, но за да я откриете, ви трябва далеч по-яркото съзвездие Голямата мечка – ако прекараме мислена линия през крайните две звезди на “черпака” на Голямата мечка, ще намерите къде е Полярната звезда.

3. Ориентирайте се по Луната

Ако откриете меча на Орион, неговото острие ще ви покаже юг. По същия начин, ако на небето е нова луна, съединете двете остриета на сърпа с въображаема линия и мислено я продължете до хоризонта – там живеят пингвините.

4. Пътешествате по Южното полукълбо? Няма проблем!

съзвездието Южен кръст

Ако сте от другата страна на екватора, е безполезно да търсите Полярната звезда. В този случай може да се ориентирате с помощта на съзведието Южен кръст. Ако мислено прокараме линия от върха на кръста до най-ниската му точка, то тя ще сочи юг.

 5. Определете посоката на движение на звездите

Подобно на слънцето, звездите обикновено се движат по нощното небе от изток на запад. Ако можете да определите посоката на звездите, ще  може да се ориентирате в пространството. За да се намери надежден ориентир, погледнете пояса на Орион. Най-дясната звезда на пояса (Минтака) се появява почти на истинския запад и се движи към истинския изток.

6. Проведете прост експеримент

Дори, ако в нужния момент, всички съзвездия излетят от главата ви – не се отчайвайте. Сложете две пръчки на земята на разстояние приблизително един метър. Сега изберете звездата в небето – която искате. Сега я съединете с върховете на двете пръчки така, сякаш я гледате през далекомер на пушка. Звездата ще започне да се “движи”. Ако движението е надясно, значи вие гледате на север. Ако тя се движи наляво – значи това е юг. Ако звездата тръгне нагоре – изток. И накрая, ако се спусне -запад.

Сега, когато знаете как да се ориентирате по звездите, може да считате небето за свой компас.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account