facebook

Кратък курс по обща култура

След прочитането на този материал ще сте далеч по-подготвени за капаните на живота: ще знаете как се пише думата “кренвирш”:

Как се пише думата “кренвирш”?

кренвирш

“Кренвирш” е безспорно най-коварната дума в българския език – хем не знаем от какво се прави, хем не знаем как се пише. Повечето, които са зяпали врабчетата в часовете по български, са убедени, че се пише “креМвирш”. Сякаш си мислят, че в него има крем, а не оцветена сланина, свинска кожа, картофено нишесте, глутен и соя.

Но явно и втората част от думата крие капани, защото според една плеймейтка правилното изписване е “кренвриш”, разбираш ли…

За всички, които имат колебания как да изпишат енигматичния колбас, ще разкрием, че думата идва от австрийскaтa Krenwürstchen, която е съставена от словашкото kren (хрян) и немското wurst. И ето как една мистика бе завинаги разгадана…

Пенчо или Петко?

Петко славейков

Петко Славейков

Всеки знае, че Петко и Пенчо Славейкови са големи български поети и че са баща и син, но когато трябва да се уточни кой е бащата и кой е синът, настъпва смут…

На всичкото отгоре имената им са звукоподобни и можем само да благодарим, че нямат още някой известен близък родственик, примерно Пеньо Славейков, защото тогава кашата ставаше пълна.

За щастие, и тук имаме спасителен пояс, какъвто се явява стихотворението на Петко Славейков “Малък Пенчо”, което всички сме учели като деца. Ето най-известната част от него:

“Пенчо бре, чети!

Пенчо не чете.

Пенчо, работи!

Пенчо пак не ще…

Пенча го мързи,

гледа да лежи —

ходи, та се май,

дири да играй.”

Ясно е, че стихотворението е писано от бащата за сина, тоест Петко е бащата, Пенчо е синът. Вече се диша по-леко!

Къде се намира планетата Земя?

на гости на третата планета

Ясно е, че Земята е единствената планета в Слънчевата система, където има питейна вода и Джорджано, но коварният въпрос е къде се намира? Знаем, че основните планети в Слънчевата система са девет (ако броим и джуджето Плутон), но къде сме ние…

Тук като жокер можем да използваме една ситуационна комедия отблизкото минало. В нея се разправяше за извънземни, дошли да живеят на Земята. Сериалът се казваше “На гости на третата планета”. Тоест, трети сме след Меркурий и Венера.

Кога се пише “и” и кога “й”?

буквата й

Откакто се появи фейсбук, а с него и фейсбук статусите, лъсна горчивата истина, че много българи са отчайващо неграмотни. Оставяме настрана липсата на пунктуационни знаци, бъркането на кратък и пълен член, дето се вика това са бели кахъри.

Учудващо е колко много хора изписват “традиций”, “идей”, “организаций”, забравяйки основното правило: В множествено число думите никога не завършват на Й.

Дано сте запомнили.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account