facebook

Куриозни исторически факти

карта на земята от ръце

Опитите да се изчисли продължителността на мирното развитие на човечеството води до печални резултати: през последните 3 хиляди години само 240 години не са били помрачени от някоя война.

Скицата на Звездно-раирания флаг на САЩ била създадена от 17-годишния ученик Робърт Хефт като част от училищна задача. Идеята му обаче била оценена от учителя му с ниската оценка B-, защото ú липсвала оригиналност. Все пак, къде на шега, къде сериозно, учителят обещал на Хефт, че ще му пише по-висока оценка, ако Конгресът избере неговия проект. Когато дизайнът на ученика бил избран за символ на нацията, учителят му поправил оценката на А.

От десетте най-кръвопролитни войни в историята на човечеството осем се водели на територията на Китай. Всяка една от двете най-кървави китайски войни е отнела повече души, отколкото Първата световна война.

В Конституцията на Съединените американски щати е пълно с правописни и граматически грешки.

В момента на най-големия си разцвет през 480 г. пр.н.е. под властта на първата Персийска империя се намирало 44 процента от населението на света. За сравнение, Британската империя подчинила само 20 процента от света.

ампутиран крак

Мексиканският генерал Антонио Лопес де Санта-Ана устроил тържествена церемония по повод погребението на собствения му ампутиран крак.

До началото на 19 в. за производството на зъбни протези се използвали зъби на войници, загинали в битка.

По време на Ледниковия период жителите на Британските острови използвали човешките черепи като чаши за пиене.

В Древен Египет слугите специално се намазвали с мед, за да отклоняват вниманието на мухите и други насекоми от свещеното лице на фараона.

Петър Велики убил любовника на жена си, след което я накарал да държи балсамираната му глава в покоите си.

монголска кавалерия

Последният случай на използване на кавалерия в сражение било записано през Втората световна война,  когато монголската кавалерийска дивизия влязла в бой с немска пехота. В резултат на това били убити над 2 хиляди монголски войници, а не загинал нито един германец.

Гръцкият просветител Горгий на Епир бил роден в ковчега на мъртвата си майка. Хората, които носели ковчега по време на погребението, чули бебето да плаче и го извели на светло.

Гоуцзян, който управлявал царството на Юе в древен Китай, бил известен с това, че в първия ред на войските си поставял осъдени на смърт. Преди битка те собственоръчно си отрязвали главите, което хвърляло противника в паника.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account