facebook

Куриозни кризи, засегнали цели държави

Понякога държавите могат да бъдат засегнати не само от стихийни бедствия:

Норвежката “маслена криза”

масло криза Норвегия

Норвежката “маслена криза” от 2011 г. е злощастно съчетание от недостиг на краве масло и увеличено потребление. Търсенето на масло започнало още през летните месеци, а пикът бил в дните покрай Коледа, когато всички домакинства искали да си приготвят сладкиши. Причина за дефицита била дъждовното лятно време, заради което кравите дали по-малко мляко, понеже храната им не била с необходимото качество.

Така в средата на декември, с приближаване на Рождество Христово, пакет масло се продавал за около 50$. Стигнало се до абсурда продуктът да се предлага по онлайн търгове, където 400 грама се продавали за 400$. Същевременно, зад граница,  в шведските супермаркети започнало да се забелязва, че продажбите на млечния продукт скочили с 2000% заради инвазията на норвежци. На норвежката граница пък били заловени двойка предприемчиви шведи, които искали да вкарат нелегално 250 кг от ценната стока.

Паника за тоалетна хартия

руло тоалетна хартия

През декември 1973 г. шоуменът Джони Карсън в своето “Вечерно шоу” уплашил американците, като обявил, че се задава дефицит на тоалетна хартия в страната. Лековерните зрители веднага се втурнали към магазините, като от от своя страна търговците се възползвали от ситуацията и вдигнали цените. За щастие тази криза изчезнала буквално на следващата вечер, когато Карсън обявил, че просто се е пошегувал.

Все пак, това не бил единственият проблем свързан с тоалетната хартия през 1973 г. От другата страна на Тихия океан японското правителство било силно загрижено покрай арабско-израелската война, тъй като Япония била силно зависима от близкоизточния петрол. НА 31 октомври един от местните министри се появил по телевизията и призовал японците да използват тоалетната хартия по-икономично. Голяма грешка.

На следващия ден хиляди хора окупирали супермаркетите в Осака и изкупили всичката тоалетна хартия. Когато това било показано по новините, паниката се пренесла и в другите градове. Тогава друг чиновник се опитал да успокои народа, като казал, че в страната има още много хартия. Неуспешен опит да бъде “потушен огъня” – хората се запасявали с толкова хартия, колкото могат. Така до края на кризата повечето японци се оказали с тоалетна хартия за години акане напред.

Твърде перфектната швейцарска икономика

швейцарски франк

С настъпването на финансовата криза през 2008 всяка страна трябваше да се бори с демоните на собствената икономика. Една от държавите, която се справя с кризата изключително добре, е Швейцария. Когато еврозоната се изправи пред угрозата да се разпадне, швейцарската икономика все още поддържаше ниско равнище на държавен дълг, ниска безработица и голямо ниво на износ.

Но и да си перфектен се оказа проблем. Швейцария остана част от останалия свят, а този свят я превърна в жертва на собственото си оцеляване. В търсене на безопасни инвестиции валутните търговци започнаха да се ориентират към швейцарския франк, а стойността му се увеличи с 30% спрямо еврото. Надцененият франк направи швейцарския експорт много по-скъп и много компании от алпийската страна претърпяха загуби.

Ах, къде е моят член

синдром на Коро

Синдромът на Коро е мъжко психическо заболяване при което хората вярват, че половите им органи се смаляват и могат да изчезнат или че дори някой им е откраднал гениталиите. Много африкански и азиатски държави са засегнати от този синдром. Има цели групи мъже, които твърдят, че техните членове изчезват, затова прикрепят към гениталиите си  връвчици или метални скоби с цел да забавят загубата им, докато не намерят нужния шаман, който да оправи нещата.

В кражба на гениталии често се обвиняват вещиците. Полицията в Конго трябваше да арестува 13 души, заподозрени в “магьосничество”и откри телата на 14 души, за които се твърди, че са “жертви на магосничество”. В Гана през 1990 г. разгневена тълпа преби до смърт 12 “похитители на членове”. В Нигерия през 2001 г. са ликвидирани 12 души, а 5 са загубили живота си в Бенин.

По този повод началникът на полицията в Конго каза: “Когато се опитаме да докажем на жертвите, че техните членове все още са си на мястото, те започват да доказват, че са им станали по-малки или че са станали импотентни. На което аз им отговорих: откъде може да знаете това, ако не сте се прибрали вкъщи и не сте пробвали?”

Дефицит на лабораторни мишки

лабораторна мишка

На 10 май 1989 г. в лабораторията Джаксън в щата Мейн избухнал пожар. Огънят унищожил съоръжението за отглеждане на лабораторни животни и убил 400 000 лабораторни мишки. Сред тях имало уникални и много необичайни екземпляри, които учените използвали за изследване на хиляди болести, включително ХИВ и няколко вида рак.

Представителите на лабораторията обявили пожара за “национално бедствие”. Множеството експерименти, проведени преди стихията, трябвало да бъдат прекратени, защото други нови мишки можело да изкривят резултатите от опитите. Клиниката Мейо, която била сред засегнатите от бедствието институции, била принудена да отложи тестването на нови лекарства за артрит. Пожарът засегнал медицински изследователи от цял свят, като лабораторията седмично продавала 40 000 мишки на други международни лаборатории. Загубите, които понесла лабораторията Джаксън се оценявали на 40 милиона щатски долара.

Застраховката била в състояние да покрие едва 15 милиона от общите загуби. Независимо от факта, че след това лабораторията получила много дарения, ръководството на учреждението поискало от Конгреса 25 милиона долара за възобновяване на националните медицински изследвания.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account