facebook

Къде се намира селото на шахмата?

Интересно селце има в Германия в близост до град Халберщад. Селото се нарича Шахдорф-Щребек, а любопитното е, че там цари истински култ към шахмата.

Местните жители се научили да играят играта още преди хиляди години.През 1068 година в каменната кула бил затворен някой си граф Гунцелин. Дълги месеци пленникът седял затворен, докато чакал семейството му да плати за него откуп.

Страстен поклонника на шаха, графът научил стражата на тази игра. Скоро, по местенето на фигурите се увлекли и другите жители на Щребек. Постепенно шах манията завладяла цялото селце.

На герба на селото била изобразена шахматна дъска с кон и пешка, върху документите местната управа слагала печат във вид на шахматна дъска. Дори ветропоказателят върху камбанарията бил боядисан в черно-бяло. Всеки дом бил длъжен да има комплект за шахмат.

Интересното е, че дори кралете се отнасяли с уважение към това интелектуално село и го освобождавали от различни налози. А жителите по време на коронационни тържества устройвали представление “жив шахмат”.

Съществувал и друг интересен обичай. Ако “чужд” жених искал да се ожени за местно момиче, той трябвало да играе шах с местен старейшина, който, естествено, бил много силен шахматист. В случай на поражение претендентът не само получавал отказ, но и плащал значителна глоба. Един добър начин за запълване на хазната!

През 1823 г. в училището от 3 клас било въведено изучаването на шахмат. Регулярно се провеждали училищни първенства, а имената на победителите били качвани в офисите по шахмат.

От 1886 г. в Щребек започва да излиза “Шахматна хроника”, в която се регистрирали всички важни събития от света на шахмата. Селото често посещавали известни гросмайстори, които оставяли автографите си в “Книгата на почетните посетители”.

През 1921 администрацията на Щребек се обръща към финансовото министерство с молба да им разреши да пуснат собствена серия парични знаци. Разрешението било получено и в обращение били пуснати бонове с номинации от 25, 50 и 75 пфенига.

Върху всеки купюр стоял номер, подпис на старейшината и шахматния герб на селото. Шахматната традиция в Щребек не се е загубила и до сега. Почти всички от възрастното население са увлечени от играта. А неотдавна, Щребек, село с население малко повече от 1000 човека, бе включен в Списъка с обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account