facebook

“Кървав шах” – извратеното забавление на един инквизитор

шахмат с човешки фигури

Средновековният свят наистина бил изпълнен с безумни жестокости. А за една от най-жестоките личности от онова време може да се сметне Педро Арбуес де Епила, известен испански инквизитор. Съдейки по метода, по който убивал хора, може да заключим, че испанецът притежавал наистина извратен ум. Неговата любима чрез която затривал горките си жертви се казвала “жив шахмат”.

Мнозина биха го помислили за човек със сериозни ментални проблеми, но напротив – Педро Арбуес бил доста образован и набожен човек. За много ученици служел за пример и предизвиквал нескрито възхищение. Така че не е неочаквано, че през 1474 година, едва 5 години след идването на инквизицията в Испания, бил назначен за инквизитор в кралство Арагон. Както се оказало по-късно, заради това решение, с живота си се разделили много хора. Като инквизиторът не просто екзекутирал грешниците, а го правел чрзе кървавата каша “жив шахмат”.

Всичко, което било нужно за извратеното “забавление”, бил определен брой еретици. Трябва да се отбележи, че това дали човек е бил виновен или не нямало никакво значение. Хората били обличани в съответните цветове – черно и бяло – след което им посочвали кое място трябвало да заемат на шахматната дъска. Живите фигури били “местени” от двама слепи монаси…

Педро Арбуес

Когато някоя фигура била взимана, до нея отивъл пазач, който отнемал живота на “живата фигура”. Начините били жестоки: палачът пробивал човека с копие или отрязвал главата му. Не е трудно да се отгатне, че в края на играта цялата дъска била покрита с кръв и обезобразените тела на жертвите. Може би си мислите, че все пак “фигурите” победители накрая бивали освобождавани и помилвани? Нищо подобно. Тези “късметлии” след края на шахматната партия били изпращани на кладата. Тази процедура се наричала “пречистване чрез огън”.

Невероятно или очаквано, но католическата църква впоследствие признава Педро за мъченик. След като подлага на жестоки репресии една пета от жителите на Сарагоса, през 1485 г. на местните жители им писва и инквизиторът бива намушкан от няколко нападатели. Това обаче не е всичко: през 1661 г. папа Александър VII обявил Педро Арбуес за блажен.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account