facebook

“Левски учел за светец”. Бисери от изпит по история

Васил Левски

Левски учел за светец, Софроний Врачански бил най-важният играч през Възраждането, а в БРЦК така и не се справили с организирането на събрания. Вижте тези и други бисери от кандидатстудентския изпит по история в Софийския университет:

За делото на Левски

“Левски учел в училището, което го готвело за светец”.

“И тъй като Левски има много лица, които турците не знаят, тогава те не го залавят. В бързината Левски не си завързва обувката и в опит да избяга, той се спъва в една плетена ограда.”

“През 1873 г. при опит за бягство от заптиетата Васил Иванов Кънчев бил заловен от османлиите. Той бил откаран от трима служители в София, но по необясними причини те не били спрени от българското население. Тъй като българският апостол не намерил спасение, бил осъден и обесен в полите на София.”

“Настъпването на неговата смърт не му позволила да реализира идеите си”.

“С дейността на Апостола се заема Стефан Стамболов, но е притиснат от турските власти и бива принуден да се откаже”.

За Априлското въстание

“Ужасът в очите на народа личал от километър”.

Други:

„Най-важният за Възраждането играч е Софроний Врачански“.

“Възраждането е периодът в българската история, който е най-характерен с локални прояви в началото си. След като Османската империя завладява и поробва България, нещата в страната не отиват на добре. Правата на българите са ограничени и несправедливи. Налагането на османския ред е остра санкция на високото българско самочувствие“.

“Имало обаче голям проблем в БРЦК – липсата на пари. Въстанието завършило с неуспех за въстаниците, защото не всички от населението въстанали и също така Христо Ботьов не успял да реши паричния въпрос“.

“Започнали нови събрания в БРЦК, първите били неуспешни заради разногласия. А третото събрание било организирано по-късно, но така и не се състояло”.

Източник: Милена Димитрова, вестник “Телеграф”

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account