facebook

Личностите от български произход, които станаха световноизвестни

Никак не е лесно да станеш известен, а какво да говорим пък, ако става въпрос за чужбина. Има обаче не една и две личности от български призход, които, благодарение на своите постижения, са успели да се докажат дори и зад граница.

Джон Атанасов

Джон Атанасов

Този велик българин е известен още като създателят на „бъдещето” и това не е метафорично казано, защото именно негово дело е първия в света електронен и непрограмируем компютър. Днес всички сме свикнали с това изобретение и го приемаме за даденост.

Интересът на Джон към науката и математиката започва от най-ранна възраст, когато майка му подарява сметачна линия. Постепенно младият учен започва да работи усилено, за да може да издържа семейството си и прогресира силно в сферата на науката. Именно в този период Атанасов разбира, че е време да се разработи доста по-умна машина, която да смята бързо, но и ефективно сложни задачи и уравнения. Усилията на Джон Атанасов и неговият колега Клен Мърфи не закъсняват, защото през 1936 година те изобретяват първия в света аналогов калкулатор, който е известен с името “Лапласиометър”.

 

Нина Добрев

Нина Добрев

Макар и младо, това момиче вече е постигнало завидни успехи. Нина Добрев е родена в София на 9 януари 1989 година, но едва на 2-годишна възраст нейните родители решават да се преместят в Торонто. Нейният баща работи компютърен специалист, а майка ú също като нея е в актьорския занаят. Преуспяващата актриса говори перфектно, както английски език, така и български и се гордее със своя произход. Едни от най-силните роли в киното на Нина са във филмовите продукции „Деграси: Следващо поколение“ и Елена Гилбърт в сериала „Дневниците на вампира“.

 

Филип Киркоров

Филип Киркоров

Филип Киркоров е един от най-знаменитите и достойни за уважение хора от български произход, които са постигнали успех на световната сцена. Роден е през 1967 година в град Варна в семейство на артисти, а именно български певец и рускиня. Още като малък Киркоров заедно със семейството си се мести да живее в СССР. Първата сценична изява на певеца е през 1985 година в тогавашното предаване с името „Шире круг”, а песента, която е изпълнявал е “Альоша”.

Известността на Филип Киркоров започва през 1990 година, като той нашумява най-силно с кавърите на няколко песни, чийто автор е Тончо Русев. Най-големият шум в кариерата на Крикоров идва със сключването на брака му с примата на руската музика Пугачова. Бракът им трае доста дълго, имайки предвид голямата разлика във възрастта. Кариерата на Филип не спира да се развива стремително и до днес, като естествено тя е съпътствана с много скандали, временни спадове, но също така много успехи и любовта на множеството фенове на талантливия певец.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account