facebook

Макар и гений, Исак Нютон изгубил милиони на фондовата борса

Исак Нютон

Ще ви представим Исак Нютон в необичайна светлина. Известно е, че той е бил гений, един от великите умове на човечеството, подарил ни редица открития. Но има голяма разлика между умния физик и умния инвеститор. И за съжаление, Нютон е научил това от личен опит, а не на теория.

В обновения и анотиран текст на класика Бенджамин Греъм “Интелигентният инвеститор” е включен Джейсън Цвайг с кратки анекдоти за приключенията на Нютон с инвестирането в компания “Южното море”.

“Още през пролетта на 1720 година сър Нютон забелязал, че принадлежащите му акции в Южното морско параходство губят стойност. Виждайки нестабилността на пазара, известният физик промърморил, че той “способен да изчисли движението на небесните тела, а не безумието на тълпите” и продал принадлежащите му акции със стопроцентова печалба в размера на седем хиляди.”

Но само след няколко месеца се забелязал див ентусиазъм на пазара и се оказало, че Нютон е можело да ги продаде на далеч по-висока цена и той загубил £ 20,000 (които се равняват на повече от 3 $ милиона в днешно време).  До края на живота си той забранил да се произнася “Южно море” в негово присъствие.

Той изчислил три закона на движение. Но този малък епизод от биографията му показва, че Нютон не е бил добър инвеститор и позволявайки на емоциите си да вземат връх, извършил постъпка, поддавайки се на влиянието на иррационалната тълпа. Или както го описал Греъм: “За инвеститорите главният проблем и дори най-злият им враг е преди всичко да бъдат самите себе си”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account