facebook

Макс Фактор – бащата на съвременната козметика

Историята на най-известния гримьор:

«Max Factor» е световноизвестна козметична компания, чийто основател е Максимилиан Факторович – роден на 15 септември 1872 година на територията на съвременна Полша, която тогава била част от Руската империя.

Полски евреин, син на работник от Лодз, на седем той продавал бонбони в театъра, на осем помагал на аптекар, на девет станал чирак на производител на перуки, на тринайсет ученик на известен берлински фризьор. Когато навършил четиринайсет години, се преместил в Москва и постъпил на служба Большой театр като асистент-гримьор. Навиците, придобити в театъра, помогнали много на Макс Фактор в бъдеще.

След това трябвало да отбие задължителната военна служба в руската армия. след демобилизацията Факторович открил през 1895 г. в Рязань свой собствен магазин, където продавал руж, кремове, парфюми и перуки – като цяло, всичко собствено призводство.

Веднъж в Рязан дошла театрална трупа и след няколко седмици за продукцията на полския евреин вече знаели в знатните кръгове. “През цялото време се занимавам с индивидуални консултации, показвах им как да подчертаят достойнствата и да скрият недостатъците на лицата си”.

По-късно се мести в Санкт Петербург, където работи в Оперния театър, занимавайки се с костюми и грим. Гримираните от Макс Фактор актьори играли пред Николай II и скоро името на талантливия гримьор станало известно сред знатните. Няколко години той работил като специалсит по козметиката в царския двор и в императорските театри.

През 1904 г. емигрира заедно със семейството си в САЩ.

Първо живее в Ню Йорк, след което се мести на Западния бряг, където започва малък бизнес за производство на козметика, която доставял за Холивуд. Скоро Факторович станал водещ доставчик на грим за филмовата индустрия.

Това се дължало на голяма степен на неговите открития: през 1914 г. той измислил червило, което не се топяло под горещината на прожекторите: истински дар от Господ за холивудските гримьори. Също така сред иновациите му били: водоустойчива козметика, четка за пудри и червило, четка за вежди, кръгла пудра, течен фон дьо тен, бледорозово и устойчиво червило, както и много други неща.

През 1935 г. Макс Фактор открил свое “Холивудско студио за грим Макс Фактор”. Церемонията по откриването се счита за една от най-известнтие холивудски вечери. На нея присъствали всички звезди на онова време и всеки оставил автограф на огромен “Списък на Славата”, който и до днес се смята за най-пълната колекция от автографи на известни личности от онези години.

Думата (или по-точно съкращението) “make up” също е измислена от Макс Фактор.

След смъртта на знаменития гримьор през 1938 г. в Бевърли Хилс работата му била продължена от неговия син Франк, който променя името си и става известен като Макс Фактор-младши. В чест на Макс Фактор има звезда на Холивудската алея на славата.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account